Tržišna kapitalizacija Njujorške berze (NYSE) od 25,6 milijardi USD veća je od bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koji iznosi 21,6 milijardi USD, piše biznis portal Finbold.

Podaci tržišne kapitalizacije berze su od februara, dok su podaci BDP-a od aprila, prenosi Capital.ba.

Uloga pandemije u rastu tržišne kapitalizacije pokazana je upoređivanjem vrijednosti Njujorške berze između februara prošle i istog mjeseca ove godine.

Prošle godine je tržišna kapitalizacija berze iznosila 15,5 milijardi USD, dok je BDP iznosio 21,8 milijardu USD.

Snažna tržišna kapitalizacija Njujorške berze rezultat je više faktora, a Finbold navodi, između ostalog, da se na berzi nalaze vodeće tehnološke kompanije čije su akcije skočile tokom perioda pandemije.

“Pored pandemije, Fed je godinama kontinuirano smanjivao kamatne stope ubrizgavajući više novca u ekonomiju. To je pomoglo da se berza podstakne do tačke da nadmaši ekonomiju. Dalje, buktanjem pandemije, Vlada je takođe pokrenula programe kvantitativnog popuštanja. Ublažavanje je pomoglo berzama da rastu više od ekonomije”, navodi portal.

Nasdaq-USA, druga po veličini svjetska berza, ima vrijednost od 19,5 milijardi USD i ispod je američkog BDP-a.

HKEX (Hong Kong Exchange and Clearing) imaju tržišnu kapitalizaciju od 6,7 milijardi USD, što je skoro tri puta manje od američkog BDP-a.

Šangajska berza zauzima četvrto mjesto na svjetskom tržištu sa tržišnom kapitalizacijom od 6,5 milijardi USD, a slijedi Japan Exchange Group sa 6,5 milijardi USD.

Ostale berze čija tržišna kapitalizacija zaostaje za BDP-om Sjedinjenih Država uključuju Euronext, Shenzhen berzu, LSE grupu, TMX grupu i Nacionalnu berzu Indije.

ONASA