Evropska komisija (EK) u nedavno je Kineze nazvala „sistemskim rivalom” i „strateškim konkurentom”, prenosi BBC.

Evropska je unija uvela i novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogli regovati da li strane investicije mogu naneti štetu zemljama članicama.

Prema izveštaju EK, trećina ukupne EU imovine u rukama je stranih kompanija, a 9,5 odsto kompanija u Evropi ima vlasnike sa sedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau.

U poređenju sa 2007. godinom, kada je taj postotak iznosio tek 2,5 odsto, reč je o značajnom rastu, iako je ukupno u kineskim rukama još uvijek razmjerno mali dio evropskog biznisa.

Poređenja radi, na kraju 2016. godine Amerikanci i Kanađani kontrolisali su 29 odsto kompanija u EU.

Kineska ulaganja u Evropi su svoj vrhunac dostigla 2016. godine, kada je ukupna vrijednost iznosila 37,2 milijarde eura. Poslije toga slijedi usporavanje.

“To je uglavnom rezultat strožih kontrola nad kapitalom koji dolazi iz Kine, ali i promjene u globalnoj političkoj atmosferi kada su u pitanju investicije Kineza”, za BBC priča Agata Kratc iz “Rhodium” Grupe.

Od 2000. do 2018. godine Kinezi su najviše uložili u najveće evropske ekonomije poput Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i Francuske. Na listi top 10 našle su se i Holandija, Finska, Švedska, Portugal, Španjolska i Irska.

Prema prošlogodišnjoj analizi Bloomberga, Kinezi u svom vlasništvu drže, ili imaju vlasničke udele, u četiri evropska aerodroma, šest pomorskih luka i 13 fudbalskih klubova.

Kinezi sprovode novi veliki program “Put svile”, poznat i kao Inicijativa „Jedan pojas, jedan put” u sklopu kojega Kinezi planiraju velike investicije u evropsku infrastrukturu kako bi se ojačale trgovinske veze između Kine i Evrope. Na tom putu su se našle i gotovo sve republike bivše Jugoslavije.

B92/BBC