Kompanija Marera Properties danas je saopštila da će biti novi vlasnik poslovne kule „Palata Beograd“, poznate kao „Beogradjanka“.

Kako je saopšteno, u postupku javnog nadmetanja koji je sproveo Grad Beograd, kćerka firma kompanije Marera Properties, koja je jedna od najvećih kompanija na tržištu komercijalnih nekretnina u Srbiji, dala je najbolju ponudu i sada je u procesu zaključenja kupoprodajnog ugovora.

U saopštenju nije navedena cijena po kojoj je prodata „Beograđanka“, a po pisanju beogradskih medija oko 20.000 kvadrata te zgrade kupljeno je po početnoj cijeni od 16,5 miliona eura.

Prodat je kancelarijski prostor u „Beograđanki“, a ne obuhvata maloprodajni objekat koji se nalazi uz kulu.

Zgrada „Beograđanka“ od 1974. godine, kada je sagradjena, nijednom nije bila rekonstruisana.

Kompanija Marera Properties je navela da se obavezala na dodatnu investiciju u vrijednosti od osam miliona eura, kao i da će radove na objektu realizovati u roku od tri godine.

„Beogradjanka“ je svojevremeno bila najmodernija gradjevina u zemlji, a naši planovi su da joj vratimo taj status kroz inovativni dizajn i adaptaciju prema aktuelnim trendovima u arhitekturi i uredjenju biznis enterijera. Sigurni smo da će uprava grada i naši sugradjani moći zajedno sa nama da se ponose rezultatom“, izjavila je direktorka kompanije Marera Properties Milana Srećkov.

Ona je podsjetila da je ta kompanija uradila rekonstrukciju nekadašnje hale „Beko“, sada „Kalemegdan Biznis Centra“, u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika.

Beograđanka će i u budućnosti imati isti spoljašnji izgled, dok će unutrašnjost doživeti značajnije promene, a u firmi Marera Properties navode da će objekat, simbol grada, ponovo s pravom nositi ime Palata Beograd, prenosi Tanjug.

Direktorka marketinga Marera Properties Marija Drakulić Šebez rekla je za Tanjug da je Beograđanka podeljena u maloprodajni i kancelarijski prostor i navela da kancelarijski prostor čini zapravo sama kula sa 24 sprata, na ukupno nešto manje od 20.000 metara kvadratnih koje je kupila ta firma.

Marera Properties se bavi se nabavkom, razvojem, iznajmljivanjem i upravljanjem komercijalnim nekretninama. U vlasništvu kompanije je više od 140.000 kvadrata kancelarijskih, maloprodajnih i industrijskih objekata na prestižnim lokacijama u Srbiji.

Ali prema pisanju srbijanskih medija, firma “MPP New Project DOO” koja je osnovana prije dvije nedjelje i koja predstavlja jedan od ogranaka “Marera Properties DOO” je bila i jedini ponuđač. Ta majka-firma, kako se navodi na zvaničnoj internet prezentaciji, posjeduje veći broj firmi, odnosno poslovnih prostora za izdavanje u Beogradu, piše Nova Ekonomija. Oni navode i da je “Marera Properties”-a u vlasništvu “Marera Real Estate Ltd”, koja je registrovana na Kipru.

U domaćoj bazi stvarnih vlasnika stoji da je kiparska firma u stoprocentnom vlasništvu Vladimira Zubrilina, biznismena sa pasošem Malte, piše Nova Ekonomija.

Podsjetimo da je Beograđanka sagrađena još 1974. godine i da je tada bila simbol i ponos Beograda i najviša zgrada na Balkanu. Ovo je drugi put da je prodaju, prvi put u julu nisu uspjeli, a cijena je bila 20,6 miliona eura.

Beta/Tanjug/Nova ekonomija