Američki proizvođač eletričnih automobila „Tesla“ saopštio je danas da je uložio oko 1,5 milijardi dolara u bitkoine i da planira da u bliskoj budućnosti počne da prihvata plaćanje kupovinje njegovih vozila u toj digitalnoj valuti.

Cijena bitkoina je nakon ovog saopštenja „Tesle“ porasla za sedam procenata, izvještava Reuters.

Saopštenje kompanije je uslijedilo nakon dvonedjeljnih tvitova glavnog izvršnog direktora „Tesle“, Elona Muska, kojima je ohrabrivao male investitore da kupuju bitkoine i digitalnu valutu Dogecoin, Ether, Rippleov XRP kao i akcije američkog lanca prodavnica video igara GameStopa.

Prošle nedjelje, Musk je u jednom tvitu naveo da je bitcoin „na granici“ da bude opšteprihvaćen među investitorima.

Analitičari kažu da bi potez „Tesle“ mogao da bude „jezičak na vagi“ za zaokret i prelazak kompanija na tu virtuelnu valutu.

„Mislim da ćemo vidjeti ubrzani trend kompanija koje investiraju u bitkoin sada kada je ‘Tesla’ povukao prvi potez. Jedna od najvećih kompanija na svijetu sada posjeduje bitkoin, i prema tome svaki investitor koji ima akcije ‘Tesle’ takođe je izložen tome“, izjavio je Eric Turner, potpredsjednik kompanije Messari za obradu berzanskih podataka i istraživanje kriptovaluta.

„Tesla“ je u saopštenju naveo da je ova odluka dio njegove šire investicione politike kao kompanije i da ima za cilj diverzifikaciju i maksimiziranje prinosa od gotovine.

Kompanija je dodala da je uložila ukupno 1,5 milijardi dolara u bitkoine u skladu sa promijenjenom politikom prema kojoj može da „stiče i posjeduje povremeno ili dugoročno digitalnu imovinu“.

Tanjug