Kompanije iz BiH mogu da prodaju robu na Amazonu, najvećoj svjetskoj platformi, odlučila je ta kompanija koja je sinonim za internet trgovinu, a prenosi Biznisinfo.ba.

Kako se navodi, kompanija Amazon je revidirala prije dvije sedmice listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavaca na kojoj se sada nalazi i BiH, a tu vijest je na društvenim mrežama podijelila profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović.

U najvećoj online trgovini na svijetu je sada 188 zemalja i među njima je i Bosna i Hercegovina, nakon što je Amazon dodao novih 85 zemalja.

Ranije je jedini način da prodavači iz BiH prodaju svoje proizvode na Amazonu bio taj da osnuju preduzeće i u nekoj od zemalja iz koje je prodaja dozvoljena. To je svima stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu, prenosi klix.ba.

Sada dostupna i kupovina većine proizvoda

Klix.ba je isprobao i otkrio da je Amazon konačno učinio dostupnom i kupovinu većine proizvoda kupcima iz BiH, jer je do sada bilo moguće kupovati samo određene proizvode poput knjiga i CD/DVD-ova, a od sada su dostupni i tehnika, igračke, odjeća, pa čak i hrana, prenosi taj portal.

Dostava u BiH iz Amerike s Amazon.com je dosta skuplja nego iz Evrope, npr. sa Amazona u Njemačkoj ili Engleskoj.

Osim u Sjedinjenim Američkim Državama, Amazon ima svoje web stranice i u Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu.

Tanjug/klix