Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je narodna banka Srbije (NBS).

Takvu odluku agencija je donela “imajući u vidu veću otpornost srpske ekonomije” i adekvatan odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji na krizu.

“Fitch Ratings ističe da Srbija ima povoljnija makroekonomska kretanja u odnosu na uporedive zemlje, delom i zahvaljujući donetom obimnom paketu ekonomskih mera koji doprinosi bržem oporavku ekonomije od šoka izazvanog pandemijom. Naglašava se kredibilitet ekonomske politike Srbije koji je izgrađen u prethodnim godinama, pri čemu se u prvi plan ističu očuvanje niske i stabilne inflacije, povećanje deviznih rezervi i uređenje javnih finansija”, dodaje se u saopštenju.

Fitch Ratings ukazuje i na odlične pokazatelje bankarskog sektora, pre svega visoku kapitalnu adekvatnost i likvidnost banaka, smanjenje učešća problematičnih kredita na 3,6 odsto ukupnih zajmova, rast dinarizacije depozita i dvocifreni rast kreditne aktivnosti.

Fitch Ratings ocenjuje da su sprovedenim paketom ekonomskih mera očuvana radna mesta i proizvodni kapaciteti, zbog čega će ekonomski pad biti znatno manje u odnosu na uporedive zemlje.

“U narednoj godini Fitch Ratings očekuje potpuni oporavak Srbije po stopi rasta od 5,2 odsto, i nastavak visokog rasta u 2022. godini o stopi od 4,8 odsto. Očekuju i kontinuitet niske inflacije za koju projektuju kretanje na nivou od oko 2 odsto u naredne dve godine, koliko je u proseku iznosila i prethodnih skoro sedam godina”, zaključuje se u saopštenju.

Nova ekonomija