Dva mlada premijera (Zoran ZAEV i Aleksis CIPRAS) odvažno su i djelom pokazali riješenost da se odnosi između susjeda grade dogovorom i u zajedničkom interesu
Već 27 godina problem imena Makedonije stvara tenzije između dvije države

Skoplje i Atina su – nakon nešto duže od dvije i po decenije – postigli historijski dogovor o tome da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime za tu bivšu jugoslovensku republiku.

Dogovor je ozvaničen 17. juna 2018. godine potpisivanjem sporazuma u mjestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera. Ovo jezero nalazi se na tromeđi između Makedonije, Grčke i Albanije.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su vodeći zvaničnici iz Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Sporazum su potpisali ministri vanjskih poslova dvije zemlje – Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas.

Tokom ovog skupa, koji je pobudio veliku medijsku pažnju širom regiona, Evrope i svijeta, prvi se obratio grčki premijer Aleksis Cipras.

”Obojica smo ovdje da obavimo našu patriotsku dužnost, da izliječimo rane i otvorimo put ka miru. Ja volim balkansku muziku, ali te pjesme su, uglavnom, o gubicima i tugama. Danas na Balkanu pišemo novu pjesmu, pjesmu nade za cijeli region“, rekao je on.

Dodao je da ”sporazum predstavlja dragocijenu diplomatsku pobjedu i historijski trenutak za cijeli balkan i narod dvije zemlje“.

Poslije grčkog premijera na binu je izašao i njegov makedonski kolega Zoran Zaev. Izjavio je, uz ostalo, da se ”potpisivanjem ovog sporazuma stavlja tačka na dugogodišnje razlike“.

”Danas je, evo, došao kraj sporu, koji je trajao 27 godina“, ocijenio je gospodin Zaev. ”Uz podršku međunarodne zajednice krenuli smo u potragu za rješenjem. sada smo ga i pronašli! Ovaj dogovor doprinosi inicijativi za bolji život narodima obje zemlje“.

”Rješenjem pitanja o novom imenu Makedonije, ali i namjerama da sa grčkom gradimo strateško partnerstvo – pomjerili smo planine!“, kazao je Zoran Zaev.

Premijeri Grčke i Makedonije pozvali su građane svojih zemalja da sporazum prihvate bez predrasuda.

Sa svih strana, iz regiona, Evrope i svijeta, akterima ovog događaja stižu čestitke sa pozitivnim ocjenama.

Da bi sporazum mogao da ”živi“ potrebno je, razumljivo, da se ratificira tokom uobičajenih demokratskih procedura i izjašnjavanja (putem referenduma) građana o njemu.

Zaslužuju Nobelove nagrade za mir“

Grčki premijer Aleksis CIPRAS, zajedno sa makedonskim kolegom Zoranom ZAEVIM, „stvorio je model za rješavanje identitetskih kriza širom svijeta“, napisao je u tekstu o važnosti sporazuma američki list FORIN POLISI.

”Njih dvojica zbog toga zaslužuju Nobelove nagrade za mir“, stav je ovog lista. ”Potezi koje su povlačili tokom pregovora su – vizionarski“, smatra FORIN POLISI.

”Ne mogu zaustaviti proces”

Jedan od savjetnika makedonskog premijera rekao je novinarima kako čvrsto vjeruje da ,,oni koji u Makedoniji direktno ili indirektno osporavaju sporazum sa Grčkom, realno procjenjujući, nemaju snage da ovaj proces i zaustave“.

”Ne, oni neće, niti to mogu, negativno uticati na evropsku politiku premijera Zorana ZAEVA, koji Makedoniju, to je toliko vidljivo i u Makedoniji i izvan nje, snažno (pred)vodi – naprijed“.

EUROMANAGER je o potpisivanju historijskog sporazuma, dakle sa lica mjesta, obezbijedio fotose za specijalnu fotopriču. Pa, pogledajte je!