Potrošačke cijene u SAD su ubrzale rast u maju na 5 posto međugodišnje, što je najviša stopa u posljednjih gotovo 13 godina, a inflatorni pritisci i dalje jačaju u američkoj ekonomiji, saopštilo je danas Ministarstvo rada.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su stopu inflacije od 4,7 odsto, prenosi CNBC.

Majski rast potrošačkih cijena u SAD je najveći od avgusta 2008. godine, kada je inflacija iznosila 5,3 procenta, neposredno prije nego što je finansijska kriza gurnula SAD u prvu veliku recesiju od Velike depresije.

Na mjesečnom nivou, američka inflacija je porasla u maju za 0,8 procenata, dok je bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cijene hrane i energije, iznosila 0,7 odsto.

Mada je pokazatelj inflacije za maj znatno iznad bilo kojeg zabilježenog od finansijske krize 2008/09, Federalne rezerve (FED) ova cifra ne zabrinjava. Zvaničnici američke centralne banke smatraju da je trenutni rast rezultat privremenih faktora koji će, kako godina bude odmicala, nestajati.

Takođe ukazuju na činjenicu da rast inflacije izgleda visok zbog poređenja sa periodom od prije godinu dana, kada je veći dio ekonomske aktivnosti bio ograničen mjjerama uvedenim zbog pandemije.

Shodno tome, akteri na tržištu kapitala uglavnom ne očekuju da će FED reagovati na najnoviji podatak o inflaciji kada sledeće nedjelje bude razmatrao monetarnu politiku, navodi CNBC.

Tanjug