Međunarodni putnički avio-saobraćaj opao je za 89 procenata u februaru u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, jer je ponovo zabilježen porast zaražavanja kovidom-19, saopštila je danas Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA).

„Međunarodni putnički avio-saobraćaj opao je za skoro 89 odsto i ne pokazuju znakove oporavka u aktuelnom okruženju“, izjavio je novi generalni direktor IATA Vili Volš, a prenosi agencija Reuters.

On, međutim, smatra da bi trebalo da ostanemo optimistični, jer će, kako kaže, druga polovina godine biti pozitivnija od prvog polugodišta. Poručuje i da treba da budemo optimistični kada je riječ o evropskoj sezoni ljetnjih odmora.

Volš je pozvao regulatore da intervenišu kako bi spriječili monopolističko cjenovno ponašanje aerodroma, jer su se neki aerodromi, poput britanskog Hitroua, ponijeli kao monopolisti prema aviokompanijama.

„Bićemo vrlo jaki i agresivni u suprotstavljanju tome. Očekivaćemo da ekonomski regulatori i vlade prepoznaju potrebu da intervenišu i da osiguraju da se ovakva vrsta ponašanja, koja očigledno nije prihvatljiva, ne toleriše“, izjavio je on.

Volš, bivši izvršni direktor IAG-a, matične grupe Britiš ervejza, održao je prvu konferenciju za novinare otkako je početkom aprila preuzeo funkciju generalnog direktora IATA.

Tanjug