Neuspjeh vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju pravodobno i masovno cijepljenje stanovništva protiv koronavirusa imat će značajne posljedice ne samo na zdravlje nego i na gospodarstvo, čiji je očekivani oporavak sada doveden u pitanje, procjena je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Komentirajući za banjalučke “Nezavisne novine” od petka stanje u BiH, voditelj ureda ove novčarske organizacije u Sarajevu Andrew Jewell podsjetio je kako su analitičari MMF-a projektirali rast BDP-a od 3,5 posto za 2021. godinu, no pod uvjetom da je cjepivo široko dostupno u drugoj polovici godine.

BiH, koja ima oko 3,5 milijuna stanovnika, do sada je uspjela osigurati manje od 150 tisuća doza cjepiva, od čega su trećina donacije, a neizvjesno je kada će stići značajnije količine od 1,23 milijuna doza, ranije naručenih posredstvom mehanizma COVAX.

Kasne i isporuke cjepiva Sputnjik V, kojega vlasti Republike Srpske pokušavaju nabaviti izravnim narudžbama iz Rusije.

“Sada znamo da cjepiva gotovo uopće nisu dostupna i da početak cijepljenja uopće nije prošao dobro. Istodobno imamo nove varijante virusa koje povećavaju broj oboljelih, bolnice se pune, a broj smrtnih slučajeva raste. Zbog toga je izvjesno da ćemo morati revidirati naše projekcije na dolje”, kazao je Jewell.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH ta je zemlja u prvoj polovici prošle godine zabilježila pad BDP-a od 3,8 posto, dok je u drugom dijelu 2020. on bio još veći. Konačni pokazatelji još nisu dostupni, no procjena je kako je na godišnjoj razini taj pad bio iznad pet posto.

U 2019. godini BDP u BiH bilježio je rast od 2,8 posto.

Jewell je kazao kako sada sve ovisi o tome što će biti s cijepljenjem jer bez toga neće biti ni značajnijeg otvaranja gospodarstva. Potvrdio je kako MMF želi pomoći BiH u što bržem oporavku, a pritom očekuje provdbu reformi koje bio potaknule gospodarski rast, no takve mjere, kako je istaknuo, nipošto ne znače “stezanje remena”.

“Želimo da trošite i želimo vam posuditi novac po iznimno niskim kamatnim stopama i veoma povoljnim uvjetima, ali istodobno želimo pripremiti gospodarstvo BiH na svijet poslije covid-a. Nadamo se svjetlu na kraju tunela i želimo vidjeti reforme koje će pomoći ekonomski uključivi rast od kojeg će koristi imati širi slojevi stanovništva”, kazao je Jewell.

Pregovori MMF-a s vlastima u BiH o novom paketu financijske pomoći trenutačno su blokirani zbog uvjeta koje postavlja Republika Srpska. Taj entitet, primjerice, ne želi prihvatiti zahtjev MMF-a da se na razini države uspostavi jedinstveni registar bankovnih računa kako bi se učinkovitije kontroliralo kolanje novca. RS traži da takav nadzor provode samo entiteti, a ne država.

Jewell je pojasnio kako je to pogrešan pristup jer MMF sve što predlaže i traži čini kako bi osigurao funkcioniranje jedinstvenog gospodarskog prostora unutar BiH.

“To je kao kad imate dva dijela bazena podijeljena vrpcom po sredini, a voda slobodno teče s jedne na drugu stranu. Mi želimo ojačati taj ekonomski prostor, što će pomoći BiH da dosegne svoj proklamirani cilj, da bude članica EU. Sve reforme koje smo predložili su u tom kontekstu”, kazao je Jewell.

ONASA-Hina