Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je podjelu posebnih prava vučenja (SDR) u vrijednosti 650 milijardi USD, koja međunarodni zajmodavac planira da podijeliti članicama do kraja avgusta.

Izvršna direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva, kazala je da će predlog o podjeli posebnih prava vučenja sada izložiti odboru guvernera koji čine predstavnici 190 zemalja članica.

“Bude li odobren, očekujemo da će podjela SDR-ova biti završena do kraja avgusta”, dodala je Georgieva.

Ona smatra da će to pomoći svijetu.

“Podjela prava ojačaće likvidnost i rezerve svih članica, podstaknuti povjerenje i podstaći otpornost i stabilnost svjetske ekonomije”, dodala je Georgieva u saopštenju objavljenom uoči početka dvodnevnog sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka članica G20 u Veneciji.

Ukoliko bude odobrena, podjela će biti najveća u 77-godišnjoj istoriji MMF-a. Prošli put je međunarodni zajmodavac izdao SDR-ove 2009. godine, u vrijednosti 250 milijardi USD, kako bi ublažio globalnu finansijsku krizu.

Posebna prava vučenja MMF-ova su “valuta”, a zasnivaju se na korpi koju čine dolar, euro, jen, funta i juan.

Da bi ih mogle trošiti, zemlje moraju naći zemlju-partnera koja bi bila spremna da ih zamijeni za konvertibilne valute.

Podjela novih prava vučenja, koju su članice G20 podržale u aprilu, povoljno će uticati na sve zemlje-članice, naglasila je Georgieva, a posebno bi trebalo da pomognu ranjivim zemljama da se uspješnije nose s krizom.

MMF će idućih mjeseci sarađivati sa zemljama-članicama na identifikaciji održivih opcija dobrovoljnog usmjeravanja SDR-ova iz bogatijih članica u podršku siromašnijima i ranjivijima.

Očekuje se da će finansijski zvaničnici G20 danas i sjutra razgovarati o potencijalnim mehanizmima distribucije SDR-ova zemljama s niskim dohotkom, ali i pojedinim ranjivim državama sa srednjim dohotkom i malim ostrvskim.

ONASA-MINA