Pandemija koronavirusa mogla bi ugroziti napredak žena ostvaren tokom prethodne tri decenije u smanjenju ekonomskog jaza s muškarcima, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ekonomski šok izazvan zdravstvenom krizom više pogađa žene nego muškarce, budući da su one više zastupljene u teško pogođenim sektorima usluga, maloprodaje, turizma i hotelijerstva, prenosi SEEbiz.

“U SAD je između aprila i juna nezaposlenost žena bila dva postotna boda veća nego kod muškaraca”, kazala je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva u tekstu koji potpisuju još tri MMF-ova zvaničnika.

Zbog prirode posla, rad od kuće za mnoge žene nije opcija. Podaci pokazuju da je to tako za 54 odsto žena u SAD-u i 67 odsto u Brazilu. Žene, osim toga, rade više neplaćenih kućnih poslova od muškaraca, oko 2,7 sati dnevno, pokazuju MMF-ove procjene.

“Žene su preuzele većinu porodičnih obaveza nastalih zbog mjera izolacije, poput zatvaranja škola”, navodi MMF.

Nakon ukidanja restriktivnih mjera, ženama treba više vremena da dobiju posao, kažu MMF-ovi zvaničnici, a djevojke mnogim zemljama u razvoju morale su napustiti školovanje i početi raditi kako bi popunile kućne budžete.

Međutim, dobro osmišljena politika poticanja oporavka mogla bi ublažiti negativne posljedice krize na žene, navode autori i ističu dobre inicijative u Austriji, Italiji, Portugalu i Sloveniji, gdje su uvedena prava na djelimično plaćen dopust za roditelje s djecom ispod određene dobi.

ONASA-MINA