Industrija maloprodaje je desetkovana pandemijom koronavirusa, a velik dio uništenja odnosi se na luksuzne i modne kompanije.

Ljudi su prestali kupovati u trgovinama, a mnogi online kupci se suzdržavaju od diskrecione kupovine. To ostavlja luksuzne modne kompanije „izloženim“, a poslovanje će potonuti za čak 30% ove godine, navodi se u novom izvještaju objavljenom u srijedu iz trgovinske publikacije Business of Fashion i konsultantske firme McKinsey & Company, piše CNN.

Prema izvještaju, u kojem je anketirano 1.400 modnih stručnjaka, proizvođači luksuzne robe i trgovci su na udaru i najteže će biti pogođeni: očekuje se da će prodaja pasti čak 40%.

Djelatnici u oblasti mode i luksuza suočavaju se sa “poteškoćama i gubitkom”. Stotine hiljada radnika u maloprodaji je na čekanju ili otpušteno, trgovine su zatvorene, a bolest je otjerala i investitore i potrošače.

U izvještaju se upozorava da se 80% anketiranih kompanija ove godine suočava s financijskim teškoćama i predviđa značajan broj bankrota u narednih 18 mjeseci, ako trgovine ostanu zatvorene. Prodavci su u cijelom svijetu privremeno zatvorili trgovine jer su lokalne vlasti naredile zatvaranje ”nebitnih tvrtki”, kako bi zaustavile širenje Covid-19.

Raditi zajedno nakon pandemije

Zatvaranje prodajnih mjesta će vjerojatno imati “domino efekt” na industrijske grane koje su usko povezane s modom, jer bi sve poništene narudžbe mogle uništiti milionske poslove u industriji odjeće. Zemlje poput Bangladeša, Indije i Kambodže mogle bi biti posebno pogođene, navodi se u izvještaju.

Izvršni direktor Business of Fashion Imran Amed poziva kompanije da zajedno rade na ”popravljanju modne industrije”, nakon što se pandemija stiša.

”Nijedna kompanija neće moći samostalno preživjeti pandemiju. Svaki modni brend i lanac mora naučiti dijeliti podatke, strategije i uvide, kao i ostala znanja kako se kretati u oluji”, naveo je izvršni direktor kompanije The Business od Fashion, Imran Amed u izvještaju.

Za one trgovce i modne kompanije koje opstanu u izvještaju se navodi da će morati napraviti “odvažne i brze intervencije” kako bi se stabilizirale u mogućoj recesiji.

Digitalnost – hitan prioritet

Ispitanici u anketi također očekuju da se kupci još više posvete popustima i maloprodajnim trgovinama. Digitalni napori marki također bi trebali biti „hitan prioritet“ nakon porasta socijalne distanciranosti.

Luksuzne i modne kompanije očekuju i da će u budućnosti postojati puno manje maloprodajnih mjesta.

“Kriza će potresti slabe, ohrabriti snažne i ubrzati pad kompanija koje su se već borile prije pandemije”, navodi se u izvještaju i upozorava na konsolidaciju i spajanja.

Ali nisu izgubljene sve nade. I H&M (HNNMY) i Nike (NKE) nedavno su rekli da prodaja u Aziji ponovo počinje rasti, nakon zatvaranja prodavaonica u regiji. Izvršni direktor Nike-a, John Donahoe, u svom je najnovijem govoru rekao da sada ima “scenario” za upotrebu, šta raditi u drugim zemljama koje su pogođene virusom.

CNN Business