Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić predstavio je na današnjoj press konferenciji rezultate rada Općine Stari Grad u 2020. godini i najavio projekte koji će biti realizovani ove godine.

„U općini Stari Grad nismo okrenuti ličnim nego opštem interesu, a najbolji dokaz za to je sve ono što smo uradili zadnjih 12 godina. Vidjeli ste danas puno urađenih infrastrukturnih projekata, nove gradnje i sve su to djela kojim se ponosimo,“ kazao je načelnik Hadžibajrić.

Godina koja je iza nas usporila je mnoge poslovne procese, ali uz maksimalni napor i zalaganje općinskog načelnika i administracije, postignuto je da su realizovani planirani projekti, ali i brojne druge aktivnosti uzrokovane vanrednim okolnostima koje je izazvala pandemija korona virusa.

Naš prioritet i u 2020. godini bili su građani i borba za njihovu dobrobit. Pomažući socijalno ugrožene kategorije koje su ponajviše bile pogođene posljedicama pandemije, nismo zapostavljali ni infrastrukturu, gradnju, obnovu, boračku populaciju, učenike i studente.

Veliki projekti i milionske investicije

U 2020. godini otvorili smo moderno sagrađenu javnu podzemnu garažu sa 155 parking mjesta u samom srcu grada sa jedinstvenim multifunkcionalnim trgom površine 2.500 m2. Bio je to najljepši poklon našim građanima za Dan nezavisnosti kada je upriličena velika svečanost. Ona je jedan od četiri kapitalna projekata koji uključuju i izgradnju sportske sale OŠ”Edhem Mulabdić”, rekonstrukciju Doma zdravlja Stari Grad i zgrade Općine Stari Grad, a vrijedni su 13 miliona KM. Dodamo li tome da je u prošloj godini u Starom Gradu u rekonstrukciju i sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže, asfaltiranja, izgradnju zidova, kaldrma i drugog uloženo više od četiri miliona konvertibilnih maraka, dolazimo do iznosa od 17 miliona konvertibilnih maraka uloženih u jednoj godini za poboljšanje uslova života unutar jedne lokalne zajednice.

Godina velikih priznanja

2020-tu godinu, u poslovnom smislu, pamtit ćemo po priznanjima koja su uslijedila za rezultate višegodišnjeg predanog i motiviranog rada za građane. Najznačajnije od tih priznanja pripalo je općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću koji je proglašen načelnikom sa najviše ispunjenih obećanja datih građanima.

Od 124 obećanja u četverogodišnjem mandatu (2016/2020.) ispunio ih je 100, ili 84%. Istovremeno, nema nijedno prekršeno ili neutemeljeno obećanje. Takav rezultat rada građani su još jednom nagradili i na lokalnim izborima 2020. godine izabravši ga četvrti put zaredom za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo sa osvojenih 10.654 glasa.

Pravovremena pomoć i briga za građane tokom pandemije

Od sredine marta 2020. godine i proglašenja stanja nesreće u cijeloj zemlji prioritet u djelovanju ove lokalne zajednice postala je briga za građane pogođene pandemijom korona virusa. Općinski načelnik mr Hadžibajrić od početka je zauzeo stav da ova lokalna zajednica mora preuzeti dio tereta na sebe, pomoći socijalno ugroženim, bolesnim, borcima, ali i privrednicima kojima je bilo onemogućeno poslovanje.

Pomognuti su oni koji nemaju primanja, imaju teško oboljele članove porodice, onkološki pacijenti, višečlane porodice, korisnici javnih kuhinja itd.

Istovremeno, pomogli smo privrednicima na čije se poslovanje itekako odrazila situacija uzrokovana koronom. Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić bio je prvi koji je ponudio konkretnu pomoć privrednicima u Starom Gradu predloživši Općinskom vijeću umanjenje, a potom i ukidanje zakupnina. Općinsko vijeće je prihvatilo prijedloge, te su u martu 2020. zakupnine umanjene za 50%, dok su za april i maj potpuno oslobođeni (izuzev djelatnosti bankarstva, apoteka, trgovina prehrambenim proizvodima). Nije se zaustavilo na tome. Usvojena je i odluka prema kojoj su za period od 01. oktobra, 2020. godine do 31. marta, 2021. godine zakupnine ponovo umanjene za 30%. Pored finansijske podrške, općinski načelnik je sa svojim najbližim saradnicima kontinuirano obilazio teren i razgovarao sa privrednicima kako bi se djelovalo u pravcu pomoći i olakšica.

Veliki planovi i za 2021. godinu

U ovoj godini planiran je završetak rekonstrukcije i svečano puštanje u rad obnovljenog Vrtića “Bulbul” . Rekonstrukcijom Vrtića „Bulbul“, devastiranog u periodu agresije na naš grad i koji je od tada potpuno prestao sa radom, lijeva obala Miljacke, prvi put nakon agresije, dobit će javni vrtić. Projekat finansiraju Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u iznosu od 964.000 KM. Kako je kazao načelnik Hadžibajrić, u planu su i drugi veliki projekti, ukoliko za njih bude razumijevanja viši nivoa vlasti.

„Mi ćemo istrajati na projektu planiranom na mjestu bazena Bentbaša gdje je u planu jedan prelijepi poslovno-stambeni projekat sa sportskim sadržajima, a nadam se da ćemo naići na razumijevanje i na drugim nivoima po pitanju dozvola. Isto se odnosi i na veliki projekat podzemne garaže i trga na prostoru Trga oslobođenja-Alija Izetbegović, „izjavio je načelnik.

U planu je i izgradnja objekta na Darivi koji će se nalaziti u blizini novosagrađenog igrališta “Park mira” i biti potpuno uklopljen u ambijentalnu cjelinu, a sadržavat će ženski i muški toalet, toalet za invalidna lica, prostorije za presvlačenje beba, manju trgovinu, te ostavu i pomoćne prostorije. Trgovina će biti manjih gabarita predviđena za prodaju sokova, vode, sladoleda itd. U 2021. godini u planu je i ugradnja javne Led rasvjete u ulici Ferhadija.

Press konferenciji je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sci Mirza Batalović koji je istakao da je u Općini Stari Grad konstituisano Općinsko vijeće prije svih drugih lokalnih zajednica, te da pozvao medije da prate rad općinskih vijeća, kako većine, tako opozicije koja mora biti konstruktivni, a ne destruktivni faktor, te da Vijeće treba da radi u interesu građana. Najavio je da će kao predsjedavajući Općinskog vijeća nastojati da ovo Vijeće bude konstruktivni faktor i pomogne općinskom načelniku u realizaciji zacrtanih projekata.

Općina Stari Grad