Naftna industrija Srbije (NIS) je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijardi dinara a investirala je više od 25 milijardi dinara, saopšteno je danas.

„I pored brojnih izazova, NIS grupa je u drugom polugodištu 2020. zabilježila neto dobit od 2,7 milijarde dinara, ali su nepovoljne okolnosti iz prvih šest meseci doprinjele da 2020. godinu NIS završi sa gubitkom od 7,6 milijardi dinara“, navodi se u kompanijskom saopštenju.

Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u prošloj godini iznosile su 179,5 milijardi dinara.

Promet NIS-a iznosio je 3,5 miliona tona naftnih derivata, a rast izvoza je bio sedam odsto u odnosu na 2019. godinu.

U 2020. godini NIS je za društveno odgovorne projekte izdvojio više od 290 miliona dinara i obezbijedio donacije za zdravstvene ustanove u Srbiji.

„Godina za nama bila je jedna od najkompleksnijih ne samo u istoriji NIS-a i naftne industrije, već i globalne ekonomije. Zato smo preduzeli niz odlučnih mjera kako bismo očuvali stabilnost NIS-a i učvrstili finansijsku disciplinu, brinući sve vrijeme za zdravlje zaposlenih i potrošača“, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Najavio je da će kompanija u 2021. investirati više od 20 milijardi dinara.

Beta