Od korona virusa je u Wuhanu, epicentru epidemije, umrlo 1,4 posto oboljelih, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak koje ističe da je s godinama oboljelih rasla i smrtnost.

Bolest Covid-19 koja je buknula u Kini krajem 2019. širi se velikom brzinom u svijetu gdje je potvrđeno više od 200.000 slučajeva zaraze i više od 9.000 ljudi je umrlo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je navela prošle sedmice da je virus smrtonosan za 3,4 posto zaraženih.

No zbog ograničenih mogućnosti testiranja ili odluke nekih jako zahvaćenih zemalja da više ne testiraju, broj potvrđenih slučajeva je vjerovatno jako potcijenjen u odnosu na broj stvarno zaraženih.

Neki stručnjaci zaključuju da je smrtnost čak i puno niža.

Po zaključku ekipe kineskih naučnika koji su u četvrtak objavili rezultate istraživanja u časopisu Nature Medicine, nakon razvoja simptoma Covida-19 postoji 1,4 posto vjerovatnosti smrtnog ishoda.

“Procjena stvarnog broja slučajeva, neophodna za određivanje težine slučaja, složena je u preopterećenom zdravstvenom sistemu koji ne može sa sigurnošću odrediti broj slučajeva”, napisali su naučnici.

Kontinentalna Kina je 29. februara bilježila 79.394 potvrđena slučaja i 2.838 umrlih (ili 3,5 posto smrtnosti među pozitivnim slučajevima), od kojih većina u Wuhanu.

Ali autori drže da blaži slučajevi nisu ubrojeni i smatraju da je njihova procjena smrtnosti prikladnija za procjenu.

Broj umrlih “prije svega ovisi o težini simptoma razvijenih kod zaražene osobe i to pitanje bi trebalo biti u središtu pozornosti”, napisali su.

Istraživanje koje je vodio infektolog Univerziteta u Hong Kongu Joseph Wu bavilo se i odnosom dobi i smrtnosti.

Postoji pet puta viša vjerovatnost da će umrijeti osobe starije od 59 godina od onih između 30 i 59 godina. Mlađi od 30 godina su za 60 posto manje ugroženi od sredovječnih.

Opasnost od razvoja umjerenih simptoma do teških raste oko 4 posto po godini starosti unutar skupine između 30 i 60 godina.

Joseph Wu drži da su te informacije važne za Evropu koja je sada epicentar pandemije.

Hina