Tradicionalni Oktoberfest u Minhenu, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, zbog pandemije koronavirusa, neće biti održan, prenosi Deutsche Welle.

Prema procjenama organizatora, gubitak zbog otkazivanja Oktoberfesta za grad Minhen, ugostitelje, hotelijere i druge djelatnosti biće oko 1,23 milijarde eura, kako je izjavio Clemens Baumgärtner, direktor Oktoberfesta i referent za gospodarstvo grada Münchena.

Prvi Oktoberfest održan je 1810. povodom kraljevskog vjenčanja Ludviga od Bavarske s Theresom. Bavarci taj Oktoberfest od milja zovu „Wiesn” i svake godine na njemu nastaje 13.000 privremenih radnih mjesta i radi 500 firmi.

Za stanovnike Minhena Oktoberfest nije samo ekonomski značajan, već predstavlja i glavnu turističku atrakciju i okupi i do šest miliona ljudi.

Kako bi uglažili gubitke, vlasnici restorana organizuju sada „Wirtshaus-Wiesn”, Gostioničarski festival, koji će biti održan u skladu sa epidemiološkim pravilima, u istom periodu kad se održava i Oktoberfest, od 19.9. do 4.10.

U tome će sudjelovati 54 gostionice, kako one u gradu, tako i one koje inače rade na Oktoberfestu. Točit će se tradicionalno pivo raznih pivovara, posluživati pečena piletina i svinjske koljenice. Svirat će orkestri koji i inače nastupaju na Oktoberfestu, a gosti su pozvani da odjenu tradicionalnu bavarsku odjeću, piše DW.

Na različitim mjestima u gradu postavljeni su vrtuljci, štandovi i pivnice – naravno, uz pridržavanje pravila higijene i odstojanja.

ONASA-FoNet-Deutsche Welle