Norveški državni fond bogatstva, Norges Bank Investment Management (NBIM), koji je s imovinom od 1,3 biliona dolara najveći u svijetu, realizovao je prvo direktno ulaganje u projekat obnovljive energije, proširivši svoj imovinski portfolio novom klasom aktive, saopšteno je danas iz tog fonda.

Kako se navodi u saopštenju, Fond je kupio 50 posto udjela u vjetroparku Borssele 1 i 2 u blizini Holandije za 1,37 milijardi eura (1,63 milijarde dolara) od danske kompanije Ørsted, prenosi Reuters.

To je drugi najveći svjetski vjetropark na moru koji radi.

Kao dio dogovora, Ørsted će nastaviti pružati usluge dugoročnog poslovanja i održavanja iz svoje O&M baze u luci Vlissingen, kao i pružati NBIM-u usluge uravnoteženja i dugoročnu rutu do tržišta za obnovljivu električnu energiju proizvedenu iz Borssele 1 i 2.

NBIM, odjel za upravljanje imovinom banke Norges, upravlja Vladinim mirovinskim fondom Global koji ima za cilj osigurati dugoročno upravljanje prihodima od norveških izvora nafte i plina u Sjevernom moru.

Ukupna vrijednost transakcije je oko 1,375 milijardi eura, koja se treba platiti po zaključenju transakcije, koja se očekuje oko ljeta.

Ova vrsta direktnog ulaganja je nova za taj fond, koji je do prošle godine, prema odluci centralne banke Norveške koja upravlja fondom, mogao da ulaže samo u akcije, obveznice i nekretnine.

“Oduševljeni smo što možemo pozdraviti Norges Bank Investment Management kao partnera Borssele 1 i 2, koji je vodeći projekt za tranziciju Holandije u obnovljive izvore energije, i drago nam je što podržavamo NBIM u njihovoj strategiji ulaganja u infrastrukturna sredstva obnovljive energije”, rekao je Martin Neubert, glavni komercijalni direktor i zamjenik generalnog direktora Ørsteda, prenosi portal Offshore energy.

Borssele 1 i 2 obuhvaća 94 turbine Siemens Gamesa od 8 MW, smještene 22 km od obale provincije Zeeland. Projekt snage 752 MW u potpunosti je pušten u rad u novembru prošle godine.

Tanjug/Agencije