Novi avion Air Serbia „Airbas A330“, koji će pod imenom i s likom slavnog naučnika Nikole Tesle letjeti do New Yorka, stigao je danas u podne na beogradski aerodrom koji nosi njegovo ime.

Novi avion je, nešto prije 12 sati, doletio iz Holandije i sletio na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, rečeno je Tanjugu u Air Serbia.

Novi avion Air Serbia je svoj jedinstveni izgled dobio u Šenonu u Irskoj, a za proces farbanja su upotrijebljene 22 različite boje i oko 250 litara farbe.

Na izradi lika čuvenog srpskog naučnika bilo je potrebno osam dana neprekidnog rada u tri smjene, sa timovima od oko 10 ljudi po smjeni, saopšteno je iz Air Serbia.

Prepoznatljiva plava, kao dio korporativnog identiteta nacionalnog avio-prevoznika, izabrana je za osnovni kolorit Teslinog lika, za čiji je grafički prikaz upotrijebljeno 19 različitih tonova ove boje.

Kako je naveo generalni direktor Air Serbia Duncan Naysmith, činjenica da je veliki genije sa ovih prostora, ali da je veći dio svog života proveo u New Yorku, dodatno daje na značaju simbolici njegovog lika na avionu koji povezuje Beograd i New York.

I koncept novog jelovnika inspirisan je režimom ishrane Nikole Tesle, pa je jelovnik za putnike ekonomske i biznis klase inspirisan Teslinim djetinjstvom, studentskim danima i boravkom u New Yorku, navedeno je u saopštenju.

Tanjug/Srna