Predajom upotrebne dozvole, danas je svečano okončana rekonstrukcija Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koju je finansirala Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc istakao je da je Most kulturno naslijeđe i Bosne i Hercegovine i Turske, ali i cijelog svijeta te je kazao da se svi trebaju brinuti o njemu za generacije koje dolaze.

Pojasnio je da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a uručilo dozvolu Općini Višegrad čime je okončana rekonstrukcija tog vrlo značajnog spomenika.

Naglasio je da je TIKA do sada učestvovala u finansiranju više od 850 projekata u različitim oblastima kao što su rekonstrukcija kulturnih spomenika, poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, čime je doprinijela ekonomskoj stabilizaciji BiH. Također je naglasio i turistički potencijal Višegrada, ističući da je Most zanimljiv svim posjetiocima, te je izrazio zadovoljstvo što će Most biti na turističkoj mapi još dugi niz godina.

Koordinator TIKA-e za BiH Omer Faruk Alimci podsjetio je da je Most 2007. godine uvršten na Listu svjetske baštine UNESCO-a te da je Protokol o restauraciji Mosta potpisan 2010. godine.

Alimci je dodao da su u okviru restauracije mosta ojačani temelji, koji su uslijed gradnje dvije hidrocentrale oslabljeni, da je postavljen kameni pločnik te da su sve precizne radnje uspješno završene.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić i načelnik Općine Višegrad Mladen Đurević zahvalili su Vladi Turske i TIKA-i na uloženom novcu na restauraciji Mosta, kao i svima koji su učestvovali u dobivanju upotrebne dozvole.

Most Mehmed-paše Sokolovića, koji je izgrađen u periodu od 1571. do 1577. godine spada među remek djela mostogradnje iz osmanskog perioda, a na UNESCO Listi svjetske baštine je od 2007. godine.

TIKA je u potpunosti finansirala restauraciju u vrijednosti od pet miliona eura.

ONASA