U organizaciji Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije održana je regionalna radionica na temu destinacijskog menadžmenta i podvodnog kulturnog naslijeđa.

Ovom događaju u okviru projekta pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – Wrecks4all, su nazočili predstavnici svih projektnih partnera, a također i relevantni akteri iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na radionici je bilo riječi o mogućnostima poboljšanja prepoznatljivosti turističkog potencijala jedinstvene podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini na primjerima dobre prakse iz Hrvatske i drugih mediteranskih zemalja, zaštiti iste, kao i valorizaciji ovog značajnog segmenta suvremene turističke ponude kroz ronilački turizam.

Radni tim je ukazao na značaj ove teme na regionalnom nivou i predložio da se kreira najbolji model za predstavljanje destinacijskog menadžmenta i podvodnog kulturnog naslijeđa koji će osigurati konkurentnost ronilačko-turističkih destinacija Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pored predstavljenog materijala i video prezentacija, govorilo se o destinacijskom menadžmentu, ronilačkom turizmu i podvodnoj kulturnoj baštini, zakonskoj regulativi i standardizaciji usluga ronilačkog turizma, zaštiti podvodnog kulturnog nasljeđa kao temelja pametnog upravljanja destinacijama i inovativnoj integraciji ovog nasljeđa u turističku ponudu.

Tijekom događaja, diskutiralo se i o situacijama u sektoru ronilačkog turizma i podvodnog kulturnog naslijeđa u tri zemlje, kao i o optimalnim modelima upravljanja destinacijama za ronjenje. Dvodnevnoj radionici je nazočilo preko trideset sudionika.

Projekt Wrecks4all odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 i sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

FENA