Odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidena da odustane od sankcija protiv kompanije Nord Stream AG, operatora gasovoda „Sjeverni tok 2“, predstavlja politički poraz Washingtona, ocijenio je novinar Suddeutsche Zeitunga Hubert Wetzel.

On je uvjeren da je Biden odlučio da se preda kako bi stavio tačku na spor oko rusko-njemačkog gasovoda.

„Da li je Biden mogao da postupi drugačije? Da, ali bi to skupo platio“, napisao je Wetzel.

U slučaju novih ograničenja Washington bi dodatno produbio sukob s Berlinom, jednim od najbližih saveznika, a sankcije ne bi nanijele štetu samo Moskvi, navodi on.

U Americi spoljna politika potpada pod kompetenciju predsjednika i sada je jasno kakvi su Bidenovi prioriteti, ističe Wetzel.

„Biden ne želi da njemačko-američke odnose, koji su već pretrpjeli ozbiljnu štetu za vrijeme Donalda Trumpa, podvrgne tom stres-testu. To je glavni interes nacionalne bezbijednosti“, piše Wetzel.

On navodi da će realizacija projekta dovesti do rasta uticaja Rusije u Evropi i do potiskivanja Poljske i Ukrajine i ukazuje da, iako ostavlja kompaniju Nord stream na miru, Washington i dalje prijeti sankcijama učesnicima projekta.

Iz kopije izvještaja State Departementa Kongresu, u koji su imali uvid američki mediji, može se vidjeti da sankcije prijete, između ostalog, kompanijama Koksohimtrans i Mortransservis, kao i ruskim brodovima koji rade na projektu – „Jurij Topčev”, “Vladislav Strižov”, “Baltički istražitelj” i “Akademik Čerski”.

Američki državni sekretar Antony Blinken je ranije rekao da je u interesu SAD-a da se obustave sankcije protiv kompanije koja realizuje projekat, njenog direktora i saradnika.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a u izgradnji učestvuju brojne evropske kompanije.

Od 1.230 kilometara, kolika je dužina gasovoda, ostalo je da se uradi još nešto više od 100 kilometara.

ONASA-FoNet