Općina Tomislavgrad planira kapitalne investicije u ovoj godini u visini 2,3 milijuna maraka, od čega će na vodosustav otići 1,2 milijuna maraka.

Po riječima pomoćnice načelnika općine Tomislavgrad za proračun i financije Božane Jurčević, za izgradnju pročistača otpadnih voda planirano je 510.000 maraka za što već imaju osigurana sredstva od Federacije BiH i Fonda za zaštitu okoliša.

Pored toga, navela je Jurčević, od vlastitih sredstava za plaćanje PDV-a planiraju izdvojiti 390.000 maraka. Podsjetila je da su s Holdingom d.o.o Ljubljana, prošle godine potpisali Ugovor za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu.

Kada je u pitanju taj projekt radi se o posljednjoj, šestoj komponenti u programu vodoopskrbe i kanalizacije Tomislavgrad u sklopu ‘WATSAN’ projekta koji se financira kreditnim i grant sredstvima Europske investicijske banke i Općine Tomislavgrad.

Prvih pet komponenti implementirano je u ukupnom iznosu od 8,5 milijuna maraka, a kad se nadoda ova šesta komponenta, ukupna vrijednost WATSAN projekta iznosi 13,2 milijuna maraka.

Također, u proračunskoj stavci o izgradnji kanalizacijskih kolektora i rekonstrukciji vodovoda, planirani su radovi od zgrade Elektroprivrede HZ HB poslovnice Tomislavgrad do kružnog toka u Ulici kralja Zvonimira, gdje procjena troškova iznosi oko 250 000 maraka, kao i investicija u vodovode Mesihovina, Vinica te Mrkodol-Bukovica u vrijednosti 170.000 maraka.

Što se tiče planiranih investicija u prometnice, Općina namjerava u ovoj godini uložiti 445.000 maraka.

Od ostalih troškova, navode se izdatci za izvlaštenje zemljišta, zatim kontejnere za stanovanje, opremanje općinske zgrade, izgradnju Hrvatskog doma Stjepan Radić za što je planirano 635.000 maraka, te uređenje okoliša u iznosu od 63.000 maraka.

ONASA