Rast cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj osjetno je usporio u četvrtom tromjesečju 2018. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine dok je na razini Europske unije i eurozone bio gotovo ravnomjeran, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

U četvrtom su prošlogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, izračunali su u Eurostatu.

U trećem su tromjesečju na oba područja uvećane 4,3 posto.

Među zemljama EU-a najviše su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca na godišnjoj razini poskočile cijene stambenih nekretnina u Sloveniji, za 18,2 posto. Slijedi Latvija s 11,8 posto, te Češka, s 9,9 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u četvrtom tromjesečju 2018. porasle 4,7 posto na godišnjoj razini, nakon 6,8-postotnog skoka u razdoblju od srpnja do rujna.

Pad cijena zabilježen je samo u Italiji, za skromnih 0,2 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Osjetno sporiji rast cijena na tromjesečnoj razini

Na tromjesečnoj su razini cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca porasle upola slabijim tempom, od 0,6 posto u EU te 0,7 posto u eurozoni.

U trećem su tromjesečju cijene na oba područja porasle 1,5 posto.

Prema raspoloživim je Eurostatovim podacima među zemljama EU-a najveći rast cijena stambenih nekretnina u četvrtom tromjesečju zabilježila Slovenija, za 6,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Slijede Latvija s rastom cijena za 4,3 posto i Malta s 3,8 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju uvećane 1,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su porasle 2,8 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pad cijena zabilježen je u Danskoj, za 1,7 posto, Belgiji, za 0,5 posto, potom u Velikoj Britaniji, za 0,4, te u Švedskoj, Italiji i Francuskoj, za po 0,2 posto.

HINA