• U Istočnoj Ilidži danas je ozvaničen početak izgradnje mini-hidrocentrale na rijeci Željeznici, vrijednosti 10 miliona KM, kapaciteta jedan megavat, sa mogućnošću proširenja na još jedan megavat.

Radove su svečano otvorili načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, zatim Rado Gavrić, jedan od vlasnika firme “SAS” iz Priboja koja je investitor radova, i Nemanja Kostić, tehnički direktor građevinske firme “Radis” koja je izvođač radova.

Božović je rekao novinarima da je ovo prva mini-hidrocentrala na području opštine Istočna Ilidža, te da postoje mogućnosti za izgradnju još dvije mini-hidrocentrale na rijeci Željeznici.

“Ova mini-hidrocentrala radi se kao projekat dvije opštine, početak vodozahvata je na području opštine Trnovo, a strojara je predviđena na području opštine Istočna Ilidža.” naveo je Božović i dodao da su sve potrebne dozvole za izgradnju dali i nadležni republički organi.

Gavrić je rekao da su ispoštovani svi urbanistički, ekološki i drugi zahtjevi, te da je rok za završetak radova dvije godine.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske i ministru energetike i rudarstva Petru Đokiću koji su izašli u susret ovom projektu.

Kostić je rekao da je njegova firma izabrana za izvođača radova, jer ima višegodišnje iskustvo u izvođenju radova na objektima hidrotehničke strukture, te dodao da su u proteklom periodu izgradili veliki broj mini-hidroelektrana.

SRNA