Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 65 USD jer trgovce brine da će nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji smanjiti potražnju za gorivom u trećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom tržištu cijena barela je potonula 1,09 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,09 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 90 centi nižoj cijeni, od 61,24 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci pažljivo prate stanje u Indiji koja peti dan zaredom bilježi rekordan broj zaraženih covidom 19 i više zemalja, uključujući Britaniju, Njemačku i Sjedinjene Američke Države (SAD), najavilo je hitnu medicinsku pomoć kako bi pomogle u krizi koja je preplavila indijske bolnice.

Indija je veliki potrošač goriva, a savjetodavna firma FGE očekuje da će potražnja za benzinom u aprilu pasti 100 hiljada barela dnevno, te za više od 170 hiljada barela dnevno u maju. U martu iznosila je gotovo 747 hiljada barela dnevno.

Potražnja za dizelom, koji s oko 1,75 miliona barela dnevno čini oko 40 odsto prodaje derivata u Indiji, mogla bi u aprilu da padne 220 hiljada barela dnevno, a u maju dodatnih 400 hiljada barela dnevno, procjenjuje FGE.

Japan, četvrti uvoznik sirove nafte u svijetu, uveo je u nedjelju treći put vanredno stanje u Tokiju, Osaki i još dvije prefekture, obuhvativši gotovo četvrtinu stanovništva, kako bi zaustavio novi talas zaraze.

“Tržište se više fokusira na loše vijesti iz Indije i Japana, gdje je broj novih slučajeva koronavirusa naglo porastao, pa su uvedena stroža ograničenja”, rekao Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

U takvim će uslovima vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom ove sedmice razgovarati o proizvodnoj politici.

Grupa se na sastanku prije mjesec dogovorila da će povećati proizvodnju 350 hiljada barela dnevno u maju, za još 350 hiljada u junu i dodatnih 400 hiljada barela dnevno u julu.

Cijene su pritisli i izgledi povećanja libijske proizvodnje. Libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) ukinula je stanje „više sile“ u luci Hariga nakon što je s novom vladom riješila spor oko budžeta, objavio je u ponedjeljak NOC.

Proizvodnja libijske nafte pala je u prošloj sedmici sa 1,3 miliona barela dnevno na oko milion barela dnevno nakon što je NOC proglasio „višu silu“.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici saopšila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 63,63 USD, što znači da je porasla 57 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

ONASA-MINA