Peti Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem zakazan je za 20. i 21. novembra.

Organizatori, svjesni izazova i ograničenja uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19, ovog puta prezentacije i diskusije preusmjeravaju online.

“Zainteresiranost za Kongresom je velika, najavljeno je 38 istraživačkih tema koje će biti predstavljene putem usmenih i poster prezentacija. Ovog puta ćemo Kongres realizirati online putem Zoom platforme. Na ovo gledamo i na kao priliku, jer bilježimo znatan interes za učešće predstavnika akademske i istraživačke zajednice, te predstavnika pčelarskih udruženja i saveza iz cijele BiH, ali i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva”, poručuju organizatori.

Na Kongresu je učešće najavila i Anna Burga, predstavnica FAO (Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija).

„Učestvujemo u globalnom dijalogu o tome koliko je važna zdrava prehrana i koliko je važna uloga meda i drugih pčelinjih proizvoda za jačanje imuniteta i potpora liječenju od virusa. Cijela pčelarska zajednica prepoznaje svoju ulogu u ovoj zajedničkoj borbi, zbog čega će i ovaj Kongres imati značajnu međunarodnu pažnju“, zaključuju organizatori.

ONASA