Premijeri Hrvatske i Kine Plenković i Keqiang: Pelješki most simbol saradnje dviju država s Evropskom unijom – Pelješki most ostat će trajan spomenik prvih nekoliko godina članstva Hrvatske u Evropskoj uniji, poručio je danas premijer Andrej Plenković s gradilišta u Brijesti koje je posjetio s kineskim premijerom Lijem Keqiangom.

Dvojica premijera su simbolički u more spustili posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje mosta, najveći od njih 150 koji će biti središte mosta, a potom su otkrili prigodnu metalnu ploču za završetak prve faze gradnje.

Most gradi kineska državna firma China Road and Bridge Corporation (CRBC), a uvelike ga financira EU.

“Vani je kiša sve jača”, rekao je kineski premijer o pljusku koji je stigao na gradilište zajedno s izaslanstvima.

“To šalje poruku graditeljima naše firme da most treba izdržati sve vremenske uvjete”.

“Mi u Kini kažemo da poslije kiše dolazi duga, zato će most, kad bude izgrađen, biti duga na zemlji, a kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu slaviti jedno takvo čudo”, poručio je Keqiang u za tu priliku postavljenom šatoru na lokaciji budućeg mosta. Istaknuo je i da je taj projekt važan i za saradnju njegove države s Evropskom unijom.

Li je u posjet Hrvatskoj stigao sa samita EU-Kina u utorak u Brisela.

Premijer Plenković poručio je kako je Pelješki most za Hrvatsku posebno važan “jer će njegova realizacija predstavljati trajni spomenik, u najvidljivijem smislu, prvih nekoliko godina hrvatskog članstva u Evropskoj uniji”.

“Duga” teška kao deset Eiffelovih tornjeva

Hrvatski premijer kazao je i kako je u građevinskom smislu most jedan od najznačajnijih koji se gradi u Evropi proteklog desetljeća.

“Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina mosta 80 hiljada tona čelika, što pod vodom, što iznad, a to ilustrativno znači da će težiti kao deset Ejfelovih tornjeva”, istaknuo je.

“To pokazuje o kakvom se poduhvatu radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje kad postavlja ove pilote koji su sa 130 metara praktički jedni od najdužih u istoriji izgradnje bilo kojih mostova u svijetu”, dodao je Plenković i ponovio kako je tim projektom saradnja Kine i Hrvatske dobila sasvim novu dimenziju.

Most je zajedno s prilaznim cestama ukupne vrijednosti 520 milijuna eura.

Premijeri i njihova izaslanstva su se nakon Brijeste uputili nazad u Dubrovnik, gdje u poslijepodnevnim satima postoji mogućnost bilateralnih susreta s nekima od 15 premijera srednjoeuropskih i istočnoeuropskih država koje sudjeluju u inicijativi 16+1.

Čelnici potom odlaze u šetnju centrom Dubrovnika, nakon čega slijedi svečana večera. Dan kasnije odvija se summit 16+1.

Kineski premijer u Hrvatsku je stigao u srijedu u Zagreb, gdje su dvije zemlje potpisale šest sporazuma o saradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu. Još četiri potpisat će u danas i sutra u Dubrovniku.

Nakon Pelješkog mosta, idući veliki konkretan projekt mogao bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb – Rijeka i hrvatskih luka, istaknuto je na susretima u Zagrebu.

Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, a u Dubrovniku će mu se pridružiti još nekoliko stotina kineskih poduzetnika jer se samit 16+1 paralelno odvija na političkom i privrednom nivou.

ONASA-Hina
foto: Luka Stanzl/PIXSELL