Kina je 2019. godine zauzela drugo mjesto po razmjeri digitalne ekonomije na svijetu, iza SAD-a, navodi se u izvještaju objavljenom na Kineskom međunarodnom sajmu informaciono-komunikacionih tehnologija (PT EXPO China).

Izvještaj je objavio Kineski institut za informacije i komunikaciju analizirajući ekonomsku situaciju 47 ekonomija.

Razmjera digitalne ekonomije ovih 47 ekonomija dostigla je 31,8 biliona američkih dolara 2019. godine, što je rast za 5,4 odsto u odnosu na 2018. godinu, prenosi CRI.

Razmjera digitalne ekonomiije SAD-a je 2019. godine dostigla 13,1 biliona američkih dolara, dok je razmera digitalne ekonomije Kine 5,2 biliona američkih dolara.

Iza Kine su Njemačka, Japan i Velika Britanija. Razmjera digitalne ekonomije ovih pet zemalja zauzima 78,1 odsto ukupne razmjere 47 zemalja.

Stope penetracije digitalne ekonomije u oblastima globalne uslužne industrije, industrije i poljoprivrede su 2019. godine odvojeno iznosile 39,4 odsto, 23,5 odsto i 7,5 odsto.

Liu Duo, šef Kineskog instituta za informacije i komunikaciju, rekao je da je razvoj digitalne ekonomije presudna mjera za ekonomski oporavak svih zemalja i da je digitalna ekonomija već postala potencijal svjetske ekonomije.

Tanjug