Poznati magazin Econimist objavio je istraživanje o stepenu demokratije pod nazivom The Economist Intelligence Unit’s index of democracy, prema kojem je BiH najlošije plasirana u regionu.

To je snimak trenutnog stanja demokratije u svijetu za 165 neovisnih država i dvije teritorije. Index pokriva gotovo čitavu populaciju svijeta i veliku većinu od 192 neovisne države na svijetu (27 mikro država je isključeno).

Indeks demokratije se temelji na pet kategorija

Indeks demokratije Economist Intelligence Unit se temelji na pet kategorija: izborni proces i pluralizam, građanske slobode, funkcionisanje vlade, političko učešće i politička kultura.

Kao što se moglo i očekivati, razvijene zemlje OECD-a (s značajnim izuzetkom Italije) dominiraju među punim demokratijama, iako postoje i dvije latinoameričke, dvije srednjoeuropske i jedna afrička država, i samo jedna azijska država, Japan, navodi Index.

BiH zauzela 101. mjesto i u tzv „hibridnim režimima“

Prema ovom istraživanju, u BiH je demokratija gotovo nedostižan ideal i samo nas nešto malo odvaja od autoritarnog režima.

Od 167 analiziranih država, BiH je zauzela 101. mjesto. Nalazi se u grupi država sa „hibridnim režimom“ kojeg karakterišu izborne nepravilnosti, korupcija, nedostatak vladavine prava, zavisno pravosuđe, politička nekultura.

Za izborni proces i pluralizam BiH je dobila ocjenu 8.25, funkcionisanje vlade je ocijenjeno sa 3.29, politička percepacija 4.44, politička kultura sa 5 a građanske slobode ocjenom 7.94.

Druge zemlje naše regije puno bolje rangirane

Slovenija je najbolje rangirana, na 35. mjestu i jedina sa punom demokratijom, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija sa tzv manjkavom demokratijom (Hrvatska – 59. mjesto, Srbija na 66. mjestu), jedino smo mi u tzv „hibridnim režimima“, iza kojih preostaju samo autoritativni režimi.

Od nas je bolju poziciju dobilo i mnogo zemalja Afrike, npr. Zambija, Uganda, Gvatemala ili Kenija. Najgora ocjena nam je za funkcionisanje vlade, što dovoljno govori samo po sebi.