Predstavnici preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i “Integral inženjering” potpisali su danas u Banjaluci ugovor o projektovanju i izgradnji auto-puta na Koridoru 5c RS, na pravcu od Rudanke do Putnikovog brda.

Ugovor su potpisali direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove ovog preduzeća Milenko Dakić i direktor “Integral inženjeringa” Slobodan Stanković.

Topić je rekao da ovaj ugovor predstavlja poseban izazov, jer podrazumijeva izgradnju dva tunela, te da je ovo osmi ugovor koji je ovo preduzeće potpisalo za izgradnju auto-puteva.

“Iza nas je 105 kilometara izgrađenih auto-puteva koji su u funkciji. Možemo sa zadovoljstvom i ponosom reći da je iza nas dobar posao, da smo postigli dobre cijene, obezbijedili odličan kvalitet i ispoštovali sve rokove”, rekao je Topić.

Stanković je istakao da je danas potpisan vrlo značajan ugovor, čijom realizacijom ova kompanija može podignuti svoj tehnološki nivo. On je naveo da ova kompanija zapošljava oko 2.000 radnika, da rade na poslovima u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, te da imaju ugovorenih poslova vrijednih 300 miliona evra.

Ugovorena vrijednost radova je 93.719.409 eura, rok za završetak je tri godine, a projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i bespovratnim sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Riječ je o dionici dugoj oko šest kilometara, koju karakteriše nekoliko zahtjevnih objekata, kao što je most preko rijeke Bosne, vijadukt, nadvožnjak, usjek i dva tunela.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade RS Radovan Višković i ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić.

Višković je istakao značaj izgradnje auto-puta, te izrazio zadovoljstvo što će izvođač radova biti domaća firma, i rekao da će to omogućiti i rast javne potrošnje i kvalitetniji život građana u Srpskoj.

On je čestitao potpisnicima ugovora predstavnicima preduzeća Autoputevi Republike Srpske i Integral inženjering finalizaciju posla, te naveo da je tender za izvođača radova rađen prema procedurama EBRD-a, kao i da je izbor izvođača bio u njihovoj nadležnosti.

Potpisnicima je čestitao i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, koji je istakao da je ovo važan dan za RS, koja pokazuje svoj kapacitet u želji i nastojanju da izgradi i vlastitu mrežu auto-puteva.

“Potpisan je ugovor za izgradnju dionice druge faze Koridora 5c. Ovdje su odobrena i bespovratna sredstva EU od 38 miliona evra”, rekao je Ćorić novinarima, te istakao da je značaj ovog potpisivanja i u tome što je izvođač domaća kompanija, što znači da će biti uposleni kapaciteti RS.

ONASA