Vibor MULIĆ (rođen u Beogradu, a njegovi roditelji u Livnu, u Bosni i Hercegovini…) dao je ekskluzivan intervju za EUROMANAGER. S njim je razgovarao Pane ŠKRBIĆ, glavni i odgovorni urednik časopisa i generalni direktor Projekta za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija jugoistočne i srednje Evrope.

Prvog zamjenika predsjednika ZEPTER GRUPE Vibora MULIĆA s pravom svrstavaju među istinske šampione biznisa u Evropi i svijetu. Ovom menadžeru izuzetnog stvaralačkog rejtinga do sada su dodijeljena najveća priznanja. Proglašavan je, uz ostalo, Najmenadžerom godine u jugoistočnoj i srednjoj Evropi, a u julu 2015. u Sarajevu Menadžerom decenije u evropskim okvirima.
Istovremeno je Zepter Group postala najkompanija u svojoj branši.
Razgovarali smo s njim o poslu, nagradama, životu…

  • Ukupan godišnji promet veći od milijardu evra
  • Znatno veća ulaganja u naučnoistraživački razvoj
  • Strateška važnost nanomedicine
  • Grade i mega jahte (od 50 i više metara)
  • Interesantna područja za širenje biznisa – Iran, Kina, Indonezija, Malezija i Vijetnam Luksuzni hoteli u pojedinim državama bivše Jugoslavije
  • U završnoj fazi projekat koji će, najavljuje se, biti revolucionaran u automatizaciji pripreme hrane
  • Stalna inovacija proizvoda
  • Uvođenje savremenih kanala za distribuciju

„ZEPTER je snažan, elastičan i brzo reaguje na svako tržišno dešavanje”, istekao je gospodin Vibor MULIĆ, koji je u grupaciji zadužen za sve što predstavlja – NOVO.

G. Mulić, poslovno i privatno

EUROMANAGER: Predlažemo Vam, na početku razgovora, da, u najkraćim crtama, predstavite ZEPTER GROUP. Izvolite…

MULIĆ: „U ZEPTER GROUP radi 130 hiljada ljudi. Imamo vlastite firme u 43 zemlje svijeta. Preko agenturalne mreže zastupljeni smo u još tridesetak zemalja. Posjedujemo fabrike u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji i Poljskoj. Ukupan promet premašuje milijardu evra. Zavisno od metoda obračuna iznos godišnjeg prometa mogao bi se iskazati i većim zato što imamo proizvodnju u svojim fabrikama i maloprodaju. Ako bismo sve to uzeli u obzir naš finansijski rezultat znatno bi premašivao milijardu evra”.

Najprije o poslu i Zepteru…

EUROMANAGER: U jednom intervjuu izjavili ste da u ZEPTERU ima zanimljivih promjena. O čemu se radi?

MULIĆ: „Štošta se u posljednje vrijeme promijenilo i – mijenja. U samoj strukturi ZEPTER GROUP, ali i u našim planovima.
Sada mnogo više nego ranije ulažemo u naučnoistraživački razvoj. Na taj način postali smo svjetski lideri u medicinskim aparatima za svjetlosnu terapiju. U oblasti nanomedicine, koja je strateški za nas najvažnija, uskoro ćemo imati revolucionarne proizvode. Intenzivnije razvijamo i bankarsku djelatnost.

U nekim zemljama, kao što vam je već poznato, imamo i banke. Krenuli smo da gradimo i mega jahte od 50 i više metara. Prvu jahtu JOYME izgradili smo u brodogradilištu u Kraljevici, u Hrvatskoj. Jahta je na ovogodišnjem YACHT SHOW u Monte Carlu privukla najviše pažnje. Imamo, takođe, i aviokompaniju ZEPTAIR. Jedan od aviona, koje posjedujemo, je i BOMBARDIER GLOBAL 500. Najveći je u VIP avijaciji. Uz sve ovo, idemo i na nova tržišta. Za nas su naročito interesantna tržišta Irana, Kine, Indonezije, Malezije, Vijetnama…”

Zepter – sada sinonim za proizvodnju medicinskih aparata

EUROMANAGER: Nekada je, i to decenijama, super kvalitetno posuđe, jedan od čuvenih brendova ZEPTERA, dominiralo u Vašoj proizvodnji i prodaji. Kakva je situacija sada?

MULIĆ: „Više se ne može reći da je to posuđe vodeće u proizvodnji i prodaji ZEPTERA”.

EUROMANAGER: U kojem procentu ono učestvuje u ukupnom prihodu?

MULIĆ: „Oko 20 odsto”.

EUROMANAGER: A šta čini preostalih 80 odsto?

MULIĆ: To su medicinski uredjaji za svjetlosnu terapiju, vakuumski sistem za čuvanje hrane, filteri za vodu i vazduh, kozmetika, bankarska djelatnost, osiguranje, hotelska djelatnost, investicije. Trenutno su, ako je riječ o ulaganjima, u prvom planu najluksuzniji hotel u Beogradu, u Srbiji, koji smo otvorili na Terazijama, a dobili smo i dozvolu da gradimo hotel od 150 soba u Splitu, u Hrvatskoj.

EUROMANAGER: Vratimo se, za trenutak, opet posuđu. Da li je Rusija i dalje lider u prodaji?

MULIĆ: „Da, jeste lider, ali i druge zemlje u tome bilježe veliki rast. Čak i one gdje to nismo očekivali. Recimo – Egipat. Vjerujemo u dobre rezultate i na iranskom tržištu. Smatramo da će i Kinezi rado kupovati brendiranu, evropsku robu”.

EUROMANAGER: ZEPTER već ima, proširivaće i graditi hotele i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj…?

Zepter gradi i hotele

MULIĆ: „U Kozarskoj Dubici, na području Republike Srpske, sagradili smo vrlo luksuzan hotel. Vlasnici smo hotela PALAS u Banjoj Luci, u centru grada, takođe u Republici Srpskoj, koji namjeravamo rekonstruisati i proširiti. Hotel u Beogradu sam već spomenuo.

Poznato je da imamo i hotele na Tari, u Srbiji. Praktično, mi već posjedujemo lanac zdravih hotela prema konceptu HEALTHY STAY. Taj lanac će se širiti i na druge zemlje. I za Split koncipiramo takav hotel, koji će imati podršku Evropske unije, odnosno njenih fondova.

Veći broj hotela biće, a neki od njih već to stvarno jesu, posvećeni zdravom načinu života, zapravo – zdravom starenju, što je u svijetu veoma popularna disciplina. Zamišljeno je da sve sobe u hotelima ZEPTERA budu opremljene našim proizvodima. U njima će se moći kuhati u posuđu na najzdraviji mogući način, vazduh će se filtrirati kroz naše filtere, voda će stizati opet iz naših filtera, dok će i spa centri biti opremljeni uređajima za svjetlosnu terapiju, koji se izrađuju u fabrikama ZEPTERA”.

EUROMANAGER: Aktivni ste i na području drugih zemalja koje su, takođe, nekada pripadale bivšoj Jugoslaviji?

MULIĆ: „U Sloveniji, primjera radi, upravo sa grupom naučnika završavamo projekat, koji će biti revolucionaran u automatizovanju pripreme hrane. Ona će moći da se priprema, naravno na najzdraviji način, na daljinu – tako što će se aplikacijom iz pametnog telefona upravljati procesom. Sistem će preko geolokacije računati koliko čovjeku treba vremena da se automobilom vrati kući, pa će se blagovremeno uključivati i regulisati cijeli proces”.

Iz Zeptera – kafa u kapsulama!

EUROMANAGER: Kako se, ako nije tajnom, razvija brend koji se tiče prodaje kafe i kafe aparata?

MULIĆ: „Razvija se – dobro. Napravili smo, prvi u svijetu, kapsule kafe KOPI LUWAK. To je rijetka vrsta kafe. Godišnje se proizvodi samo nekoliko stotina kilograma. Jedna šoljica u ekskluzivnim restoranima košta do 100 evra. Naravno, ostalih pet vrsta espressa imaju umjerenu cijenu, znatno su jeftinije od konkurencije jedne poznate marke”.

EUROMANAGER: Koji je – po Vašem mišljenju – najveći rezultat ZEPTERA u proteklim godinama?

MULIĆ: „Najveći i najvažniji, dakle suštinski – JESTE U TOME ŠTO SMO OSTALI NA ISTOM NIVOU PROMETA. Od 2008. do danas na istom smo nivou, pa, možda, malo i većem. To je uspjeh, a uz njega je i perspektiva za daljnji rast”.

EUROMANAGER: Hoće li u 2015, kako je najavljeno, biti povećan prihod grupacije ZEPTER?

MULIĆ: „Sigurno je da ćemo ostvariti planirano povećanje prihoda od deset odsto. Imali smo, ne otkrivam ništa novo, nakon krize i par godina stagnacije, potom smo se konsolidovali i sada možemo reći da smo u blagom usponu. Prognoze su da će ZEPTER u 2016. postići značajniji napredak u povećanju prometa”.

Planovi Zeptera za budućnost

EUROMANAGER: Kuda će – i kako – ZEPTER u narednih desetak godina?

MULIĆ: „Na to pitanje teško je odgovoriti. Iz ozbiljnih svjetskih institucija, koje se bave prognozama i sličnim trendovima, smatraju da je nezahvalno procjenjivati i planirati dešavanja za predstojeću deceniju. U ovakvim okolnostima vjerujem da će do izražaja doći naše poznate vrijednosti.

“Mi u ZEPTERU smo snažni, elastični, brzo reagujemo na promjene na tržištu, u mentalitetu, na nove tehnologije, u kanalima za distribuciju…Promjene ćemo prihvatati i primijenjivati na način koji će nam širiti prostore za stalan rast.”

Prema tome, smatram da će ZEPTER imati solidan rast za naredni period. Ne mogu ga označiti sa, recimo, punih deset godina, ali mogu reći da će biti u nekoliko godina, prije svega zbog primjene novih kanala distribucije (e-commerce)”.

EUROMANAGER: U Evropi i svijetu, koliko se zna, direktna prodaja raste u odnosu na maloprodaju, ali se forme malo mijenjaju?

MULIĆ: „Takav zaključak se može izvući kao generalan ako se prati nivo prometa. Sada uveliko radimo na sistemu, koji će biti elektronska trgovina (e-commerce). Uskoro ćemo to lansirati i računamo na veliko povećanje prometa, pogotovo među mlađom populacijom. Smatramo da je tu tzv.Generaciju Y neophodno tretirati na drugačiji, savremeniji način i uključivati u – za njih – privlačnije kanale distribucije. Kao što je afilijacija, u potpunosti prilagodjena savremenom stilu života Milenijalsa.

Sada ću se malo poslužiti savremenim i-slengom: omogućićemo mladima, u Bosni na primjer, da ”šerovanjem” viralnog kontenta propagiraju plemenite ideje zdravog stila života i distribuiraju naše proizvode, koji to omogućavaju po cijelom svijetu.

Sve što im je potrebno za taj biznis su naša aplikacija i smartfon. Posao se može raditi i donositi pristojnu zaradu u kafiću, tramvaju, u krevetu”.

EUROMANAGER: ZEPTER je lider i zato jer stalno inovira svoje proizvode?

MULIĆ: „To je jedno od suštinskih obilježja našeg rada. U oblasti svjetlosne terapije lideri smo i mnogo ulažemo u nove proizvode. Ove godine predstavićemo ih nekolicinu.

U tehnici kuhanja, gdje smo smatrali da smo učinili savršenstvo, uspjeli smo poboljšati i tehnologiju i materijale, a da ne govorim o dizajnu i načinu pripreme hrane. Primijenjujemo najnoviji i najkvalitetniji čelik, i to nas potpuno razlikuje od bilo kakve konkurencije. Od tog materijala se od komercijalnih proizvoda samo još pravi iWATCH.

Dostigli smo i to da savršeno precizno kontrolišemo temperature pripremanja hrane. Tu nemamo konkurenciju. Nemamo velike konkurencije ni u svjetlosnoj terapiji, praktično za kliničku, ali i kućnu upotrebu. Sarađujemo sa brojnim naučnicima, među kojima su i sa prostora bivše Jugoslavije”.

O vlasniku i predsjedniku Zeptera samo riječi pohvale

EUROMANAGER: Odakle stižu ideje za nova originalna rješenja u poslovanju i unapređenje tehnologije?

MULIĆ: „Temeljito pratimo svjetske trendove. Vlasnik i predsjednik ZEPTERA, gospodin Philip ZEPTER i ja, do novih ideja dolazimo u čestim razgovorima, zatim ih razrađujemo i, potom, pronalazimo najbolje ljude za pojedine oblasti. Recimo, za e-commerce i mentalitet generacije Y – mi nismo, niti možemo biti stručnjaci.

Sada imamo vlastitu firmu, koja će se baviti inbound marketingom. To je sasvim novi pristup, to su nove tehnike, novi načini komunikacija…i tu ćemo zaposliti isključivo mlade ljude. Znači: mi im dajemo ideju i viziju, a sve ostalo prepuštamo njima. Medjutim, kada je projekat završen, uvidjeli smo da su naša marketinška tehnika i kanal distribucije– vanvremenski. Sada smo ga samo – digitalizovali”.

EUROMANAGER: Kakvi su Vaši odnosi sa vlasnikom i predsjednikom grupacije (Philip ZEPTER, rođen na području Bosne i Hercegovine…)?

MULIĆ: „Odlični! I privatno i poslovno. Ja sam u ZEPTERU zadužen za sve što je novo. Za nove proizvode i strategije, bez obzira na teritoriju. Sve to obavljam, naravno, u dogovoru sa vlasnikom i predsjednikom ZEPTERA, koji ima nepogrešiv osjećaj za nadolazeće trendove, ali i sam kreira trendove”.

EUROMANAGER: O gospodinu ZEPTERU novinarima pričate sa oduševljenjem. Pročitao sam da ste negdje rekli kako je on maratonac, koji stalno trči u – sprintu?

MULIĆ: „Gospodin ZEPTER još uvijek – ubrzava. To je sjajna stvaralačka ličnost i čovjek fascinantne radne energije. Svojim primjerom i nama svima prenosi izuzetnu stvaralačku moć, pa zato i – opstajemo”.

EUROMANAGER: Kakva je globalno trenutna ekonomska situacija – kuda plovi svjetski brod?

MULIĆ: „Vrlo su interesantni trendovi, koji su tek u tragovima. Kina prestaje da bude zemlja sa najjeftinijom radnom snagom sa jedne strane, a Evropa – zbog dugotrajne krize – poručuje sve manje, ali češće proizvodne serije. To će usloviti oživljavanje evropske prizvodnje, u čemu naš region ima veliku šansu. Sa druge strane rastuća kupovna moć na Istoku povećava potražnju za evropskim brendovima”.

EUROMANAGER: Kina gradi i fabrike po Evropi…?

MULIĆ: „To je tačno. Već su poznati i slučajevi da Kina otvara fabrike u Evropi (u Srbiji najveća fabrika memorijske pjene), zbog nižih proizvodnih troškova i efikasnije logistike. Drugi je slučaj kineske fabrike u Italiji, koja proizvodi za kinesko tržište robu sa oznakom Made in EU”.

EUROMANAGER: Ponovo ste među nagrađenim najboljim biznismenima Evrope (MENADŽER DECENIJE, SARAJEVO 2015), a ZEPTER je opet – NAJKOMPANIJA?

MULIĆ: „I za mene i ZEPTER to je velika čast. Zahvalni smo za nominaciju i dodijeljena visoka priznanja”.

O sebi, privatno

Bračni par Mulić prilikom dolaska na Bal menadžera
Bračni par Mulić prilikom dolaska na Bal menadžera

EUROMANAGER: Privatno, da li ima novosti?

MULIĆ: „Postao sam djed. Imam unuka i unuku. To su predivna stvorenja”.

EUROMANAGER: Kako se osjećate u ulozi djeda?

MULIĆ: „Fantastično!”

EUROMANAGER: Da li ste sretan čovjek?

MULIĆ: „Čovjek je sretan ukoliko uspije da izbriše granicu između privatnog života i posla. Meni je to pošlo za rukom, pa, tako, nalazim zadovoljstvo i u poslu i u privatnom životu. Na privatni život posao se, naravno, veoma odražava. Cijela moja porodica uključena je u poslovanje ZEPTERA, što znači da se i družimo i radimo. I jedno i drugo, znači ta kombinacija, funkcioniše na najbolji mogući način”.

EUROMANAGER: Jeste li završili vikendicu na Braču?

MULIĆ: „Jesam, rado odlazim na Brač i nastojim da na tom prekrasnom mjestu ostanem što god mogu duže”.

EUROMANAGER: Kakve su šanse za bolji život na prostorima nekadašnje zajedničke države?

MULIĆ: „Sada ih, prema mome sudu, ima više nego u proteklim godinama. Veliku šansu vidim u razvoju MATERIJALNE PROIZVODNJE, IT SEKTORA I AFFILIATE NETWORKA. U ove dvije posljednje oblasti šanse su jednake za sve. Tu nisu potrebna velika ulaganja i to je oblast u koju ZEPTER opravdano investira. Znamo da je u državama koje su nekad pripadale Jugoslaviji mnogo talenata. I zbog te činjenice mi smo firmu, koja će se baviti inbound marketingom, pozicionirali na prostoru da ‘pokriva’ i Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu… Kako je to djelatnost koja se odvija putem mreže – nije bitno gdje ko i sjedi. Važno je da komunikacija bude kvalitetna i da su na pravi način postavljeni okviri za rad”.

EUROMANAGER: Da li ZEPTEROVE avione koriste i drugi, izvan grupacije?

MULIĆ: „Služe za vlastite potrebe, ali se i iznajmljuju čak i nekim vladama”.

EUROMANAGER: Ova zgrada, u kojoj razgovaramo, još dominira glavnim gradom Poljske…?

MULIĆ: „Ona se još ubraja među najluksuznije poslovne zgrade u Varšavi. Iako joj je već 15 godina, izgleda kao da je, kako se ono kaže, baš jučer sagrađena”.

EUROMANAGER: Da li će ZEPTER, možda, atraktivnu poslovnu zgradu napraviti na nekom od prostora bivše Jugoslavije, recimo – u Sarajevu?

MULIĆ: „To je dobra ideja. Razmotrićemo je…”