Na drugoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, odobrene su odluke o prihvatanju zaduženja na osnovu dva ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Prvi ugovor se odnosi na realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, a drugi na realizaciju projekta Koridor 5C, treći dio.

Iz najavljenog dnevnog reda ove sjednice je povučen Prijedlog zakona o zaštiti okoline, na prijedlog Federalnog ministarstva turizma i okoline.

Premijer FBiH Fadil Novalić povukao je i kandidovane izvještaje o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te informacije o stanju bezbjednosti FBiH za 2015., 2016., 2017. i prvo polugodište 2018. godine.

Ovom intervencijom je prekinuta prethodna duža rasprava poslanika, koja je uslijedila nakon što je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara predložio da se, zbog njegove spriječenosti da prisustvuje ovoj sjednici, odgodi razmatranje navedenih akata.

Parlamentarna komisija za bezbjednost smatrala je da raspravu ne treba odgađati.

Ta komisija je u izvještaju sa njene jučerašnje sjednice zamjerila da ponuđene informacije o bezbjednosnom stanju, osim statističkih podataka na osnovu četiri parametra – kriminaliteta, javnog reda i mira, saobraćaja i aktivnosti policije, ne sadrže pokazatelje na osnovu kojih bi bilo moguće predviđati, a samim tim i sprečavati neželjene događaje koji potencijalno mogu ugrožavati bezbjednost.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić predložio je da Predstavnički dom izrazi najoštriji protest zbog toga što, kako je naveo, ministar Čampara opstruiše informisanje Doma o radu Ministarstva unutrašnjih poslova i stanju bezbjednosti u FBiH.

O Čengićevom prijedlogu je glasano, ali nije dobio većinsku podršku.

Nakon toga je jučerašnje zasjedanje Doma okončano.

Bila je ovo druga današnja sjednica, nakon prethodne tematske na kojoj je odobrena inicijativa Udruženja poslodavaca FBiH o donošenju seta zakona za rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH. Federalna vlada je zadužena da u parlamentarnu proceduru uputi set tih akata u roku od 60 dana.

Fena
Foto: M.O/Arhiva