Premijer Forto: Ulaganje u IT sektor donosi razvoj i nova radna mjesta – O razvoju IT sektora kao potencijalne strateške privredne grane u Kantonu Sarajevo i BiH razgovarali su danas premijer KS Edin Forto i predstavnici Bit alijanse – udruženja koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, saopćila je Press-služba KS.

Saradnja Vlade Kantona Sarajevo sa stručnjacima iz ovog sektora već postoji, a zajednički cilj je detekcija ključnih problema i njihovo rješavanje kroz konkretna informatička rješenja u oblastima obrazovanja, privrede, finansija, komunalnih djelatnosti i drugih oblasti u kojima tehnologija unapređuje proces rada i podiže kvalitet usluga.

Kao potencijalno mjesto izgradnje velikog tehnološkog parka prepoznat je lokalitet Šipa koje Kanton Sarajevo, zajedno sa Općinom Centar, želi ponuditi IT firmama za smještaj i rad.

“Slijedimo opredjeljenje ove Vlade da omogućimo implementaciju dobrih i spremnih projekata. Drago nam je da i općine imaju slične interese i prepoznaju projekte koji artkuliraju brži razvoj i zapošljavanje a to razvoj IT sektora sigurno jeste. Bit alijansa i firme koje okuplja će svakako biti aktivni dio ovog procesa”, poručio je Forto.

Privredni grad Skenderije takođe može postati dinamična poslovna zona, a premijer Forto najavio otvaranje javne rasprave o njegovoj prenamjeni, uz izuzetak sportskih i kulturnih sadržaja:

“Upravo veliki prostorni potencijal Skenderije, njena centralna lokacija i komunikacijska povezanost je važan resurs koji već godinama nije iskorišten i koji nikada nije u potpunosti priveden krajnjoj namjeni. Mogućnosti su velike, i želimo, uz sve potrebne procedure, u naredne dvije godine dovesti Skenderiju u funkciju razvoja i zapošljavanja”, kazao je Forto.

ONASA