Nizozemski Philips izvijestio je u ponedjeljak o skoku dobiti u trećem tromjesečju za 32 posto, potaknutom pojačanom potražnjom za bolničkom opremom uslijed borbe protiv covida-19.

Koninklijke Philips N.V. izvijestio je i da se njihova prodaja u trećem fiskalnom kvartalu 2020. povećala za 6% na godišnjem nivou i iznosi 4,98 milijardi eura. Troškovi prodaje u istom periodu porasli su za 8%, na 2,74 milijarde eura. Bruto marža porasla je sa 2,16 milijardi na 2,24 milijarde, što je za 4% više u odnosu na prošlu godinu. Neto prihod skočio je za 63% na 240 miliona eura ili 0,37 eura po akciji.

“Sretan sam što smo, pod izazovnim okolnostima, uspjeli izvršiti svoje planove i vratiti se rastu i poboljšanju profitabilnosti Grupe u trećem tromjesečju”, rekao je izvršni direktor Frans van Houten u saopćenju za javnost .

Kompanija je izjavila da u periodu 2021.-2025. Očekuje prosječni godišnji usporedivi rast prodaje od 5-6%.

Philips je priopćio da mu je prilagođena dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) u trećem ovogodišnjem tromjesečju porasla na 769 milijuna eura, uz rast prodaje za deset posto, na 4,98 milijardi eura.

Rast je uglavnom potaknut skokom prodaje proizvoda za zdravstvenu njegu, za 42 posto, u što su uključeni uređaji za nadzor i zaštitu dišnog sustava potrebni pacijentima zaraženima covidom 19.

Ažurirajući svoje ciljeve, Philips je objavio da u razdoblju od 2021. do 2025. godine očekuje prosječni godišnji rast prodaje između pet i šest posto.

No za 2021. godinu tvrtka ipak predviđa “mali jednoznamenkasti rast”, budući da se očekuje hlađenje interesa za opremu namijenjenu borbi protiv covida 19.

Hina/Agencije