Privatna investiciona firma Sycamore Partners biće novi većinski vlasnik posrnule kompanije Victoria's Secret, javlja agencija AP.

Sycamore Partners i L Brands podijelit će kontrolu nad markom: Sycamore Partners će kupiti 55 procenata Victoria's Secret-a za oko 525 miliona dolara, dok L Brands preuzima kontrolu nad preostalih 45%, ali Victoria će biti prebačena u potpuno privatnu kompaniju, saopštila je kompanija L Brands u čijem je većinskom vlasništvu do sada bio ovaj američki proizvođač ženskog rublja i kozmetike.

Kompanija Columbus iz Ohaja zadržaće preostalih 45 procenata vlasničkog udjela.

Dogovorena prodajna cijena ukazuje na značajan pad vrijednosti Victoria's Secret brenda, čijih je više stotina prodavnica prošle godine ostvarilo prihod od oko 7,0 milijardi dolara.

Tokom praznične sezone kupovina krajem prošle godine, Victoria's Secret je zabilježila pad prodaje od 12 procenata, a danas je kompanija objavila da joj je u četvrtom tromjesečju prodaja pala za 10 odsto. Pad prodaje je posljedica jačanja konkurencije i promjene ukusa kupaca.

Akcija L Brands, matične kompanije Victoria's Secret-a, pala je danas na elektronskom trgovanju prije zvaničnog otvaranja berze za 14,6 procenata.

L Brands se takođe nalazi pod istragom pošto je generalni direktor Leslie Wexner doveden u vezu sa pokojnim finansijerom Jeffrey Epsteinom koji je optužen za seksualno zlostavljanje i podvođenje maloljetnica.

Leslie Wexner, 82-godišnji milijarder koji je upravljao L Brandsima već nekoliko desetljeća, napušta poziciju izvršnog direktora i predsjedavajućeg u sklopu transakcije. Ostaće u odboru kompanije L Brands kao predsedavajući emeritus.

U priopćenju za javnost Wexner je rekao da razdvajanje Victoria's Secret-a u privatnu kompaniju “pruža najbolji put ka vraćanju tih poduzeća na njihov povijesni nivo profitabilnosti i rasta”.

Izvor: Tanjug