Prodavci nekretnina u Crnoj Gori, usljed uticaja pandemije koronavirusa, očekuju prosječni pad cijena nepokretnosti do deset odsto, a potencijalni kupci između 20 i 30 odsto, pokazalo je istraživanje crnogorske agencije za nekretnine Montenegro Prospects.

Obimna anketa o uticaju pandemije koronavirusa na tržište nekretnina u Crnoj Gori pokazala je da se stabilizacija tržišta očekuje za godinu do dvije.

“Očekivanja o kretanju cijena sezonskog izdavanja nekretnina su veoma različita. Anketirani, njih oko 30 odsto, misli da će ostati na istom nivou, 30 odsto smatra da će prosječan iznos rente pasti između 20 i 30 odsto, dok 20 odsto misli da će pasti između 30 i 50 odsto”, navodi se u saopštenju Montenegro Prospects-a.

Anketa je obuhvatila više od 1,5 hiljada prodavaca i potencijalnih kupaca, najvećim brojem iz Zapadne Evrope, Rusije i regiona.

Oni smatraju da će se navike kupaca mjenjati u određenim smjerovima.

“Kupovaće se više nekretnine koje imaju dvorište i one u zemljama sa razvijenim sistemom zdravstvene zaštite. Nekretnine će se manje kupovati u inostranstvu, a više na domaćem tržištu”, dodaje se u saopštenju.

Anketirani su saopštili da će se više kupovati nekretnine u područjima sa manjom gustinom naseljenosti.

ONASA-MINA