U julu je prof. dr. Zorana Mihajlović na sarajevskoj ceremoniji Najbolji menadžeri i kompanije regije jugoistočne i srednje Evrope (Najmenadžer) proglašena za Najministra za 2018. Mjesec prije smo bili u posjeti kod ministrice i vodili razgovor o tome šta sve i kako radi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kojim ona rukovodi. Dio tog razgovora donosimo ovdje.

Šta sve i kako radi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kojim rukovodi ministarka i potpredsjednica vlade Republike Srbije prof. dr. Zorana Mihajlović (Ličnost godine i najministar za 2018.)

Moderni putevi i pruge brže povezuju Srbiju i region sa svijetom

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije osnovano je 27. aprila 2014, kada je prof. dr. Zorana Mihajlović izabrana na funkciju ministarke u vladi premijera Aleksandra Vučića. Tada je gospođa Mihajlović izabrana i za potpredsjednicu Vlade Republike Srbije.

Obnova putne i željezničke infrastrukture su glavni ciljevi

Glavni ciljevi ministarke MIHAJLOVIĆ jesu obnova putne i željezničke infrastrukture u Srbiji i razvoj građevinarstva, ali i povezivanje Srbije sa svim zemljama Zapadnog Balkana kroz realizaciju regionalnih infrastrukturnih projekata. Jer Srbija, koja je na putu ka Evropskoj uniji, želi da ima najbolju moguću povezanost, kako sa svim zemljama u regionu, tako i sa članicama Evropske unije, sa kojima se graniči.

Prof. dr. Zorana Mihajlović
Prof. dr. Zorana Mihajlović

„Smatra se da su što potpunija povezanost zemalja i svih građana, koji žive u našem regionu, ključ za održavanje i povećanje političke stabilnosti na ovim prostorima“, jedan je od stavova vlasti u Srbiji.

O Koridoru 10, najvažnijoj saobraćajnici Srbije

Ministarstvo koje (pred)vodi prof.dr. Zorana MIHAJLOVIĆ, u prethodnom periodu, završilo je i pustilo u saobraćaj oko 200 kilometara novih autoputeva i obnovilo blizu 250 kilometara pruga. Najvažniji projekti su svakako završetak Koridora 10, autoputa koji povezuje Srbiju od granice sa Hrvatskom i Mađarskom do granice sa Makedonijom i Bugarskom.

„Ovo je najveća saobraćajnica u Srbiji i naš najveći ekonomski potencijal. U ovoj godini biće završena preostala deonica kroz Grdeličku klisuru, kako bismo imali kompletan autoput do Preševa i granice sa Makedonijom“, izjavili su za EUROMANAGER u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

O obnovi pruge Beograd-Bar

Uz autoput, u toku su radovi željezničkog Koridora 10, posebno na jugu Srbije, gdje kreću modernizacija i elektrifikacija pruge od Niša do Dimitrovgrada i granice sa Bugarskom.

„Obnavljamo i prugu Beograd-Bar“, kažu dalje u pomenutom ministarstvu Vlade Republike Srbije.

Prof. dr. Zorana Mihajlović
Prof. dr. Zorana Mihajlović, ministarka i potpredsjednica vlade Republike Srbije

„Već smo modernizovali oko 80 kilometara ove pruge, najvažnije za povezivanje Srbije i Crne Gore. Obnovu pruge – nastavićemo i dalje. U toku je i gradnja autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom. To je takozvani Koridor 11, koji će povezati Srbiju sa barskom lukom na Jadranu. Sa Hrvatskom smo dogovorili da zajedno – uz pomoć Evropske unije – modernizujemo prugu od Beograda do Zagreba da bismo povezali dve prestonice linijom na kojoj bi se putovalo četiri sata“.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije u razgovoru za EUROMANAGER istakli su i ove, ocijenili su ih tako, bitne činjenice.

1.„Počeli smo i gradnju pruge za brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Budimpešte, koja je deo globalnog kineskog projekta JEDAN POJAS, JEDAN PUT. Zahvaljujući tome povezaće se grčka luka Pirej sa Mađarskom i centralnom Evropom. U ovom projektu radimo zajedno sa kineskim i ruskim kompanijama“.

2.„Uskoro će krenuti i gradnja AUTOPUTA MIRA, koji će povezati Niš i Prištinu i biti izgrađen uz pomoć Evropske unije
i međunarodnih finansijskih institucija. Ovaj projekat realizuje se u okviru BERLINSKOG PROCESA“.

3.„Jedan od najvećih zadataka ministarke MIHAJLOVIĆ jeste i povezivanje Srbije sa Bosnom i Hercegovinom. Naše dve zemlje povezuje 13 mostova preko Drine, Save i Uvca. Među njima je i onaj najnoviji između Ljubovije i Bratunca, koji smo završili prošle godine, ali i dalje nije u funkciji zbog spore administracije u Sarajevu“.

4.„Bosna i Hercegovina i Srbija, zajedno sa Republikom Turskom, rade na izgradnji autoputa od Beograda do Sarajeva, koji bi imao dve rute. Jedna je Koridorom 11 – preko Čačka do Požege, a onda putem Užica i Kotromana, pa preko Višegrada dalje ka Sarajevu. I druga – preko Sremske Mitrovice, Kuzmina i Sremske Rače, a, zatim, Tuzle – do Sarajeva.

Tokom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra VUČIĆA Turskoj, sa predsednikom Turske, Redžepom Taipom ERDOGANOM, dogovoreni su i detalji ovog posla. Srbija je spremna za obe rute ovog značajnog autoputa“.

O reformi sektora i uvođenju elektronskih dozvola

U razvoju što boljeg poslovnog okruženja u Srbiji ministarstvo (kojim rukovodi prof. MIHAJLOVIĆ) „uspešno je reformiralo sektor građevine i uvelo elektronske građevinske dozvole“.

Objašnjava se da je „zahvaljujući upravo ovoj reformi Srbija trenutno na desetom mestu u svetu po načinu izdavanja građevinskih dozvola i među 50 najbolje rangiranih zemalja sveta na DUING BIZNIS LISTI SVETSKE BANKE“.

„Ministarka MIHAJLOVIĆ dobitnik je priznanja REFORMATOR DECENIJE u Srbiji zbog uvođenja ovog načina izdavanja građevinskih dozvola. Takođe, pod njenim pokroviteljstvom, u toku je reforma Republičkog geodetskog zavoda i prelazak katastra na potpuno elektronsko poslovanje“.

O njenim angažmanima van Ministarstva

Prof. dr. Zorana Mihajlović
Prof. dr. Zorana Mihajlović

„Veliki deo svog vremena gospođa Zorana MIHAJLOVIĆ posvećuje i pravima žena kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije. Zbog tog zalaganja i ostvarenih rezultata nedavno je predstavljala Srbiju na 63. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena. Kao neumoran borac za veća prava žena gospođa MIHAJLOVIĆ, jedina iz našeg regiona, postala je članica Savetodavnog odbora Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj.

Podsetimo ovom prilikom i na to da potpredsednica Vlade Republike Srbije predsedava i Koordinacionim telom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja. Ona i ovo telo snažno se zalažu za što kvalitetniji tretman svih Roma i Romkinja u našem društvu, a to, naravno, podrazumeva bolje uslove u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja“.