Ovogodišnja, 42. po redu ceremonija izbora Evropskih Najmenadžera i Ličnosti godine će biti održana polovinom septembra ove godine u Sarajevu. Ovo je za naš portal izjavio Pane Škrbić, generalni direktor Direkcije Evropske nezavisne/neovisne agencije iz Zenice, koji je kazao da su pripreme za ovu izuzetnu međunarodnu manifestaciju u toku, te da će biti održana u skladu sa poštivanjem svih zdravstvenih i drugih mjera zaštite učesnika od pandemije koronavirusa.

”Unatoč našoj želji da ne mijenjamo ništa oko datuma manifestacije, situacija sa pandemijom nas je prisilila da ceremoniju odložimo do septembra. Izbor je usko vezan uz međusobne susrete menadžera i kao takvog ga nije moguće obaviti online. Mi se ponosimo činjenicom što blisko povezujemo ljude iz različitih političkih i ekonomskih sredina i činjenicom da mnogi od njih postaju i partneri i prijatelji nakon naše manifestacije. Takvu bliskost je nemoguće napraviti i uspostaviti online konferencijom ili online manifestacijom i mi smo odlučili da sve prolongiramo za kraj ljeta. Nadamo se da će zdravstvena situacija do tada biti bolja”, kaže Škrbić.

Ceremonija će biti prema istom scenariju

– Ceremonija proglašenja najuspješnijih menadžera i ličnosti godine biće održana 17. septembra u Sarajevu, sa potpuno istim scenarijem i protokolom kakvi su bili i u četrdesetjednu dodjelu ranije, osim što će doći do postrožavanja uslova i prilagođavanja događaja mjerama maksimalne zdravstvene zaštite i ponašanja učesnika, vezano za epidemiju koronavirusa – kaže direktor Škrbić.

Organizatori ističu da, poštujući kriterije za izbor i proglašenje najuspješnijih ljudi, menadžera i organizacija u regionu, u Direkciju Agencije već pristižu prijedlozi udruženja privrednika i poslodavaca, privrednih komora i pojedinaca iz regiona.

Pored standardnih nagrada ”Evropski najmenadžer i najkompanija” i ”Evropska ličnost godine”, ove godine će biti dodijeljena i specijalna nagrada ”Top 10” za pojedince i kompanije koje su imale kontinuitet u rastu i razvoju i najuspješnije su u posljednjih četvrt vijeka, odnosno 25 godina.

Biznis forum isti dan

Istog dana, znači 17. septembra kada je i ceremonija uručenja visokih nagrada, u Sarajevu će takođe biti održan i tradicionalni međunarodni poslovni biznis forum na temu ”Ekonomski razvoj i regionalna privredna saradnja u cilju prevazilaženja ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa”.

Poseban akcenat je na regionalnoj saradnji privrednika i država u regionu i to u zajedničkim planovima u razvoju energetike, turizma, IT tehnologija i putne infrastrukture u regiji.

Očekuje se učešće oko 200 uspješnih privrednika te predstavnika vlasti i privrednih komora iz svih zemalja Balkana, jugoistočne i srednje Evrope, a dolazak je najavilo čak 10 bivših i sadašnjih predsjednika država i vlada iz regiona.

Sve to će ipak zavisiti od razvoja situacije sa koronavirusom početkom septembra.