Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru je, prema podacima Monstata, iznosila 524 EUR, što je 0,2 odsto više u odnosu na avgust.

Prosječna neto zarada u septembru je bila 1,6 odsto viša u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prosječna bruto zarada u septembru iznosila je 783 EUR.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust porasle 0,7 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su objasnili da su prosječne zarade bez poreza i doprinosa u septembru, u odnosu na avgust, porasle u sektorima građevinarstvo 2,7 odsto, obrazovanje 0,9 odsto, saobraćaj i skladištenje 0,7 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 0,6 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,5 odsto, vađenje ruda i kamena 0,3 odsto i prerađivačka industrija 0,2 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima umjetnost zabava i rekreacija dva odsto, snabdijevanje električnom energijom 1,7 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i snabdijevanje vodom i upravljanje otpadom po 1,4 odsto, trgovina na veliko i malo i usluge smještaja i ishrane po 0,8 odsto, informisanje i komunikacije i finansijske djelatnosti i osiguranje po 0,4 odsto i stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,2 odsto.

MINA-BUSINESS