Mali privrednici i preduzetnici Srbije neće odustati od zahtjeva za pomoć države, a medju glavnima je otpis poreza i doprinosa na zarade koji su odloženi do 1. januara 2021. godine.

To je na današnjem protestu u Beogradu rekla zastupnica udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ Sladjana Trajković.

Protest u organizaciji tog udruženja održan je ispred ministarstava finansija i privrede Srbije, a na protest je došlo oko hiljadu privrednika iz Beograda i unutrašnjosti.

„Ne odustajemo od zahtjeva da nam država pomogne i otpiše odložene poreze i doprinose“, rekla je Trajković za Betu.

Dodala je da privrednici nisu dobili odgovor Vlade Srbije na zahtjeve upućene prije mjesec dana i da još jednom apeluju da im se pomogne.

„Mali privrednici i preduzetnici su u izuzetno teškom položaju jer ne rade i pojedini već otpuštaju radnike i zatvaraju radnje“, rekla je Trajković.

Dodala je da su u posebno teškom položaju preduzetnici koji finansijske obaveze garantuju ličnom imovinom.

Na protestu je pročitano pismo predstavnika muzičara Vladimira Stankovića koji je zatražio razgovor u Ministarstvu kulture o izuzetno teškom položaju svojih kolega. U pismu se navodi da je pomoć dobio mali broj muzičara, a da je egzistencija većine ugrožena.

Na listi zahtjeva je ukidanje eko-takse u iznosu od 5.000 do dva miliona dinara i naplate akontacije poreza na dobit unaprijed, ukidanje „muzičkog dinara“ po osnovu autorskih prava za emitovanje muzike za firme koje nisu radile i odlaganje fiskalizacije zbog dodatnih troškova.

Udruženje je nezadovoljno i zbog toga što se, kako kažu, stranim investitorima daju subvencije, a „supermarketima omogućuje ekstra profit koji, pod izgovorom prodaje hrane, prodaju i dodatnu robu, dok se domaćim privrednicima šalju inspekcije i ograničava rad“.

Beta