• Postoje stvari na Vama koje su puno bitnije i od kozmetike i od skupih odjevnih predmeta, a nikada ih ne naglašavamo. Smatraju se razumljivim, iako im mnogi ne pridaju važnost.

Već je postalo uobičajeno pisanje o kozmetici i za muškarce i za žene i tu se i nema šta novo reći: trendovi dolaze i prolaze, vrijeme donosi sa sobom nove boje i nove brandove. Ali postoje stvari koje su puno bitnije i od kozmetike i od skupih odjevnih predmeta. Donosimo Vam ih po važnosti.

1. Čistoća

Da biste živjeli normalno, čak i kada ne radite ništa, morate biti čisti i uredni. Niko ne mora kupovati skupe gelove ili šampone za tuširanje, ako ne želi, ali su sapun i voda prvo i osnovno kozmetičko pomagalo! Loš miris otjera svakog, pa ako se pretjerano znojite, tuširajte se češće jer ništa ne priča lošu priču o vama, kako to čini neugodan miris.

2. Uredna kosa

Ista pravila urednosti važe i za kosu. Masna kosa kao da govori da ste i sami masni i prljavi, bez obzira što ste je možda oprali prije dva dana. Ako je masna, perite je jer nikakvi suhi šamponi ne izgledaju dobro u kosi niti mogu zamijeniti pranje.

I frizura je bitna utoliko da izgleda uredno. To ne znači da morate ići svaki dan frizeru ili sami sređivati kosu kod kuće. Dovoljno je da je pravilno i dobro ošišana i da odgovara Vašem ličnom odjevnom stilu i načinu života.

A što se tiče dužine kose, za poslovne ljude oba spola, kraće je lakše. To ne znači da žene moraju šišati kosu na mušku dužinu, naprosto da svoju frizuru mogu srediti i prstima. Njima odgovaraju i potpuno duge kose koje je lako vezati u rep ili punđu.

Za muškarce, s druge strane, duga kosa nije nipošto plus, pogotovo ako zalaze u godine. Repić na muškarcu, s trbuhom ili ne, veliko je NE, pogotovo ako to radi da sakrije ćelavost. Ćelavost je kao i kašalj, ne može se ni prikriti ni sakriti a niko je neće ni primjećivati sve dok to ne nametnete nekom smiješnom frizurom s čudnim razdiocima u kosi. Tada Vas niko više i ne može uzimati za ozbiljno, ma kako Vi sebe ubjeđivali da izgledate boemski.

3. Zubi

Oni su naročito bitni. Možete imati najskupocjenije dizajnersko odijelo ili haljinu na sebi, ali kad pokažete šupljinu među zubima, to je jedino što će iko i primijetiti na Vama. Zubi, i to zdravi, su najveći modni IN koji morate imati! Izgubili ste svoje, Bože moj, postoje implantati ali i parcijalne ili totalne proteze. Sve ovisi o finansijskoj moći ali i zdravlju jer se usađen zub ne ”prima” svakome. Ali ih MORATE imati jer obavljati bilo kakav posao bez njih znači biti krišom ismijan i upamćen samo po tome. Krezavost je veliko NE za sve.

4. Ruke

Ako grickate nokte, prestanite odmah! Ima desetine sredstava da Vam pomognu ali Vam ništa neće pomoći da za stolom sakrijete izgrickane nokte. I oni pričaju lošu priču, pa zašto da neko o vama misli na osnovu Vašeg nervoznog poroka?

Podjednako su važne i njegovane ruke, ruke koje imaju dobru kožu i čiste nokte. Bore na rukama donosi vrijeme i to znaju svi, ali urednost i higijena su dostupni uvijek i svima.

5. Cipele

Svi volimo udobnu obuću jer ništa više ne smeta nego cipela koja žulja. Zato se na poslovne sastanke ide u obući koja je dokazano udobna, elegantna, čista, stila koji odgovara ostatku outfita. Nipošto odijelo i patike, mada neki dizajneri naturaju i takve kombinacije. Uostalom, pokušavali su nas obući i u svečane ”pidžame za ulicu” koje su se prodavale po astronomskim cijenama. Ali je sve trajalo tek mjesec dana. Sastanci su poslovna a ne sportska prigoda i trenerke i patike tu ne šetaju…ili ako to rade, samo pričaju o kvaliteti obrazovanja osobe koja ih šeta na sastanke.

6. Čarape

Za žene se zna, uvijek imati rezervni par jer rupa na čarapama donosi veću nelagodu nego razmazana šminka! A za muškarce je jako bitno da vode računa o boji čarapa jer se pantalone uvijek povuku i tad čarapa postane vrlo važan modni dodatak. Boja ili boje, to je jako bitno.

7. Miris

Esencijalna ulja i mirisi
Esencijalna ulja i mirisi

Već smo rekli da jer miris čistoće najljepši, ali svi posežemo i za parfemima. I to je sasvim normalno. Ali nipošto ne smijete na poslovni sastanak stavljati jake i napadne mirise, ma kako se sviđali Vama samima. Mnogim ljudima mirisi smetaju, a prodorni smetaju svima jer im pretrpaju čula.
Ponekad od jakih mirisa ljudi osjećaju i nagon za povraćanjem, ako su im duže izloženi. Svako želi da osjeća miris koji je sam izabrao, što znači da ga upravo toliko svako i treba nanijeti!
Pravilo koje je važilo da se parfem pošprica po zraku i da onda samo prođete kroz taj oblak je i sada najbolje za poslovni sastanak. Mirisat ćete lijepo a nećete okupirati cijelu prostoriju svojim odabirom mirisa. Niti prisiliti ljude da se guše u Vašem odabiru.