Dosadašnji japanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Hideo Yamazaki odgovorio je na više pitanja koja mu je postavio Pane ŠKRBIĆ, generalni direktor Projekta izbora najmenadžera i najkompanija Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope i glavni i odgovorni urednik EUROMANAGERA.

Evo kako je „tekao” razgovor sa čovjekom koji je – potpuno zasluženo – „zaradio” titulu NAJAMBASADORA U JUGOISTOČNOJ I SREDNJOJ EVROPI za 2014. godinu.

NJ.E. Hideo Yamazaki, otvoreno o svemu

EUROMANAGER: Ekselencijo, molimo Vas da – na početku razgovora – našim čitaocima malo približite prijateljski današnji Japan. Šta je s tim u vezi bitno da se kaže?

NJ.E. H. YAMAZAKI: „Japan ima oko 127.000.000 stanovnika. Realni BDP u fiskalnoj 2013. godini iznosio je 530.600.000.000.000 japanskih jena, što je oko 8,107 milijardi KM. Stopa rasta realnog BDP-a je 2,1%. U 2013. realni BDP bio je 483.100.000.000.000 jena (oko 7,381 milijardi KM). Kada je riječ o nominalnom BDP – stopa rasta dostigla je 1,8%.

U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata Japan je doživio nezapamćen ekonomski rast. Stanovnici naše države uživali su dobrobiti izuzetnog ekonomskog prosperiteta, ali su istovremeno i stimulirali rast ekonomije kroz potražnju sofisticiranih i lojalnost domaćim proizvodima, štednju i afirmaciju investicionih fondova.

Od 2012. godine Japan je treća najveća ekonomija u svijetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine, i to po nominalnoj vrijednosti BDP-a. Danas većina Japanaca uživa ne samo primjernu sigurnost radnog mjesta i pristup cijelom nizu radnih beneficija, već i visok životni standard”.

U martu 2015. godine ambasador Japana učinio je oproštajnu posjetu Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Članovi Predsjedništva – gospoda Mladen IVANIĆ, Dragan ČOVIĆ i Bakir IZETBEGOVIĆ iskazali su zahvalnost ambasadoru za ukupnu pomoć koju je Vlada Japana izdvojila za Bosnu i Hercegovinu, a pogotovo onu tokom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

Ambasador YAMAZAKI pozvao je članove Predsjedništva da daju što konkretniji doprinos u implementaciji socijalnih i ekomskih reformi koje su, kako je izjavio, „veoma važne za uspješan proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju”.

Japan je učinio mnogo za BiH

EUROMANAGER: Poznato je da je Japan zaista mnogo učinio u pružanju ekonomske i drugih vrsta pomoći Bosni i Hercegovini. Koliko su iznosile donacije za realizovane projekte?

NJ.E. H. YAMAZAKI: „Japan je jedan od najvećih donatora na bileteralnoj osnovi u Bosni i Hercegovini. Od 1996. godine do danas osigurali smo donacije u visini od oko milijardu KM za više od 200 projekata. Oni su ostvareni u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine. Raduje me činjenica da Vlada Japana prihvata različite zahtjeve za pomoć iz Bosne i Hercegovine i finansira projekte u gotovo svim vitalnim sektorima.

Osim što obezbjeđuje finansijsku pomoć Vlada Japana organizira i brojne kulturne događaje s ciljem da građani Bosne i Hercegovine bolje upoznaju Japan i našu kulturu. Posebno sam ponosan na uvođenje kursa japanskog jezika. To smo prošle godine pokrenuli u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu. Radi se o našem najvažnijem projektu u oblasti kulture”.

Pomoć u poljoprivredi BiH

EUROMANAGER: Čuli smo da ima korisnih projekata i u poljoprivredi, obrazovanju… Šta je od njih za isticanje?

NJ.E. H. YAMAZAKI: „U sektoru poljoprivrede istakao bih, ovom prilikom, projekat koji realizujemo na području opštine Srebrenica. Riječ je o projektu pod nazivom IZGRADNJA POVJERENJA KROZ RAZVOJ POLJOPRIVREDE I RURALNIH PREDUZEĆA. Za to je ‘zadužena’ Agencija za međunarodnu saradnju iz Japana (JICA), i to već više od osam godina.

JICA je poslala dva stručnjaka. Žive u MZ Skelani i sarađuju sa lokalnim nevladinim organizacijama. U skladu sa idejama partnerskih nevladinih organizacija JICA pruža podršku poljoprivrednicima. To se, primjera radi, ogleda kroz uzgoj određenih kultura (maline), stakleničku proizvodnju, pčelarstvo i stočarstvo.

Obavlja se i kvalitetna obuka poljoprivrednika za stručno uključivanje u pojedine djelatnosti. Čini se to, prije svega, zato da bi na pravi način primjenjivali naučna dostignuća u praksi i vrhunsku tehnologiju u proizvodnji.

JICA je, također, nabavljala opremu za proizvodnju, sjemena, sadnice, stoku, pčele i mehanizaciju za poljoprivredne radove. Projektom je, što je jedna od njegovih posebnosti, obuhvaćeno više od 2.000 domaćinstava. U njemu su ostvareni izvanredni rezultati, pa su JICA i Vlada Japana s razlogom pohvaljivani na mnogim relevantnim mjestima u Bosni i Hercegovini. JICA je upravo zbog sjajnih učinaka, do kojih se došlo u primjeni ovog projekta, odlučila da ga proširi i na susjedne opštine – Rogaticu i Bratunac.

Pomoć u obrazovanju

EUROMANAGER: I u obrazovanju su ostvareni značajni efekti?

NJ.E. H. YAMAZAKI: „Za proteklih 19 godina Vlada Japana obezbijedila je više od 140 miliona KM pomoći. Ova sredstva omogućila su izgradnju i opremanje 11 novih škola, dok je više od 70 postojećih osnovnih škola, koje su locirane u raznim dijelovima Bosne i Hercegovine, obnovljeno (i opremljeno). Od 1998. godine, što je, isto tako, za pohvalu Ambasada Japana u Bosni i Hercvegovini uvela je program stipendiranja za bosanskohercegovačke studente. Svake godine šaljemo po dva studenta na školovanje u Japan”.

Velike donacije i pomoć za BiH nakon poplava

EUROMANAGER: Vlada Japana, a i Ambasada u Bosni i Hercegovini, hitno su reagovali i u pružanju ruke spasa nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava. Odmah su, što su objelodanili i mediji, isporučene humanitarne pošiljke u najugroženije bh. općine (Maglaj, Doboj, Šamac, Orašje…)…?

NJ.E. H. YAMAZAKI: „Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini mobilizirala je sve dostupne programe finansiranja projekata kako bi podržala obnovu i oporavak Bosne i Hercegovine od posljedica prošlogodišnje prirodne katastrofe. Rezultat toga jeste da će Vlada Japana ne samo realizovati pomoć koju je obećala, već će najavljeni iznos za ove svrhe biti i – premašen.

Nj.E. Hideo-Yamazaki
Nj.E.Hideo-Yamazaki

Japan će, dakle, Bosni i Hercegovini uputiti oko 27 miliona KM pomoći za oporavak od poplava. Podsjetio bih da je Japan tokom Donatorske konferencije, održane u julu 2014. godine, odlučio da donira pet miliona eura (oko deset miliona KM).

Ali, ipak je (povećanjem izdvojenog novca) učinio znatno više od toga. Pomoć se usmjerava u najvažnije sektore i obuhvata veći broj ključnih institucija na različitim nivoima vlasti.

Osim novca Japan će – u vidu donacija – dostaviti savremenu opremu za meteorologiju i za prevenciju i zaštitu od poplava. Na ovaj način mi ćemo doprinijeti jačanju operativnih kapaciteta nekih od ključnih institucija u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju upravljanje rizikom od prirodnih katastrofa.

Ponosan sam na to da je – poslije katastrofe što je pogodila Bosnu i Hercegovinu (i pričinila ogromnu materijalnu štetu i nemjerljivu ljudsku patnju) – moja zemlja još jednom pokazala solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom. Japan je na djelu potvrdio opredjeljenje da i u najtežim trenucima želi da gradi i stalno unapređuje humanost kao univerzalnu vrijednost”.

Zašto nema privredne saradnje BiH sa Japanom?

EUROMANAGER: Uvažavajući prijateljske odnose između Japana i Bosne i Hercegovine ipak je značajnija privredna saradnja između dvije države – izostala. Zašto?

NJ.E. H. YAMAZAKI: „Ekonomska saradnja između Japana i Bosne i Hercegovine jeste na – zanemarivom nivou. A činjenica je da postoji dosta prostora za poboljšanje bileteralnih odnosa dviju država. Otvoreno bih, kada su u pitanju investicije, rekao i ovo. Japanske kompanije do sada nisu pokazale snažniji interes za investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Vlada Japana nije u poziciji da im određuje gdje da i ulažu. Odluka kompanija da investiraju u određenu zemlju zavisi isključivo od njihove procjene političke i ekonomske situacije tog područja. Složena administrativna struktura u Bosni i Hercegovini, nedostatak jedinstvenog ekonomskog prostora, komplikovana procedura kod osnivanja firmi, nepovoljan poslovni ambijent… sve to su prepreke za kompanije iz Japana u eventualnim namjerama da investiraju na područje Bosne i Hercegovine.

EUROMANAGER: Kakve su realne šanse da japanske firme – investirajući u Bosnu i Hercegovinu – dinamiziraju razvoj njene ekonomije?

NJ.E. H. YAMAZAKI: „Realne! Pozdravljam inicijative i interes pojedinih kompanija koje bi ulagale kapital u projekte na području Bosne i Hercegovine. Neke od njih, poput firmi TOYOTA, SUZUKI SONY, PANASONIC…, otvorile su pogone u državama koje su susjedi Bosne i Hercegovine. Političari u Bosni i Hercegovini trebalo bi da se zapitaju zbog čega je to tako.

Od svih zemalja u okruženju Bosna i Hercegovina bilježi najmanji priliv direktnih stranih investicija. Izvještaj ‘Doing Business’, koji je uradila Svjetska banka o uslovima poslovanja, svrstao je Bosnu i Hercegovinu na 107. mjesto u konkurenciji 189 zemalja svijeta.

Krajnje je, znači, vrijeme da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini odlučno krenu u otklanjanje svih prepreka koje utiču na priliv direktnih stranih investicija. Vlasti u Bosni i Hercegovini trebalo bi (i moralo) da urade znatno više kako bi potencijalnim stranim investitorima bili ponuđeni najbolji mogući uslovi za ulaganje i poslovanje. Oni neće dolaziti u Bosnu i Hercegovinu ako se, kakav je slučaj sada, obeshrabruju nepotrebnim i dugim administrativnim procedurama.

Njegove preporuke u šta ulagati u BiH

EUROMANAGER: Kada ste u prilici da biznismenima iz Japana govorite o eventualnom investiranju u Bosni i Hercegovini – koje oblasti im preporučujete?

NJ.E. H. YAMAZAKI: „Bosna i Hercegovina ima velike potencijale u različitim sektorima, kao što su, recimo, energetski, proizvodnja autodijelova, prerada drveta i turizam.

Ogroman potencijal je naročito u energetskom sektoru. Tu bi japanske kompanije mogle pronaći svoj interes i ulagati kapital. I u oblasti turizma Bosna i Hercegovina može mnogo učiniti.

Vlada Japana ubraja se među donatore koji su prepoznali razvojni potencijal turističkog sektora Bosne i Hercegovine. Zato smo i podržali veliki broj projekata u vezi sa unapređenjem tehničke saradnje, primjenom projekata na lokalnom nivou i stručnom obukom u Japanu.

Trenutno finansiramo projekat (u oblasti tehničke saradnje) pod nazivom USPOSTAVLJANJE MEĐUNARODNOG TURISTIČKOG KORIDORA I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U HERCEGOVINI. U pomenutom projektu sarađuju državna i entitetske vlade.

Hercegovina ne zna iskoristiti svoje resurse

Hercegovina, mada iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, još, ni približno, ne koristi potencijale kojima raspolaže. Ona je vrlo interesantna zbog povoljnog geografskog položaja i blizine obali Jadrana. Ovaj projekat je zaista – obećavajući.

Jedan od njegovih važnih ciljeva jeste da se uspostave kružni putni pravci, koji bi povezivali turistička mjesta u Hercegovini. Pomogli bi da turisti ne samo dolaze u Hercegovinu, već da u njoj provode više vremena i – na taj način – podstiču razvoj lokalne ekonomije. Oko 150.000 japanskih turista svake godine posjećuje Hrvatsku, a manji broj njih (od 3.000 do 4.000) odlučuje se za dolazak u Bosnu i Hercegovinu. Znači, postoje i uslovi i prostor za dinamičniji (po)rast”.

Naš sagovornik je u 2014. godini u Projektu izbora najmenadžera i najkompanija Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope proglašen- NAJAMBASADOROM. Priznanje mu je 9. marta 2015. godine uručeno u Ambasadi Japana u Sarajevu, a taj svečani čin obavio je Pane ŠKRBIĆ, generalni direktor Projekta i predsjednik Organizacionog odbora 31. po redu završne manifestacije, održane u Banjoj Luci.

Odluku je jednoglasno donio Stručni žiri sastavljen od predstavnika Regionalne nezavisne agencije za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope, Evropskog udruženja menadžera u Bosni i Hercegovini i magazina (za biznis i o biznisu) EUROMANAGER.

U obrazloženju Žirija navedeno je, uz ostalo, da je ambasador YAMAZAKI dao „izvanredan doprinos unapređenju prijateljskih i ekonomskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine“, kao i to „da je je u raznovrsnim aktivnostima pomoći Vlade Japana Ambasada u glavnom gradu Bosne i Hercegovine prihvaćene obaveze izvršavala krajnje profesionalno“.

Nakon što je primio nagradu NAJAMBASADOR JUGOISTOČNE I SREDNJE EVROPE ZA 2014. ambasador Hideo YAMAZAKI izrazio je zahvalnost Stručnom žiriju i onima koji su ga nominovali za prestižno priznanje.

„Ova nagrada je svojevrsno priznanje za pomoć koju Vlada Japana i naš narod nesebično pružaju Bosni i Hercegovini, ali i za razvijanje prijateljske saradnje između Japana i Bosne i Hercegovine“, ocijenio je gospodin YAMAZAKI.

Poručio je, zatim, kako je siguran da će i njegov nasljednik na poziciji ambasadora „nastaviti da istrajava u misiji stalnog približavanja Japana i Bosne i Hercegovine“.

Savjeti za napredak BiH?

EUROMANAGER: Šta biste savjetovali predstavnicima bosanskohercegovačke vlasti kako bi se država Bosna i Hercegovina što prije približila Evropskoj uniji?

NJ. E. H. YAMAZAKI: „Posljednja inicijativa Evropske unije šansa je koju je ona ponudila Bosni i Hercegovini da bi ostvarila značajne iskorake u procesu pridruživanja Uniji.

Političari u Bosni i Hercegovini moraju biti svjesni da Izjava, koju je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine o Inicijativi Evropske unije, nije samo deklarativnog karaktera. Ona traži odlučnost, efikasnost i, naravno, odgovornost političara. Dakle, moraju učiniti, ali konkretno, sve što je do njih kako bi Izjava postala Akcioni plan.

U Akcionom planu na prvom mjestu su pokretanje socio-ekonomskih, ali i političkih reformi. Većina građana Bosne i Hercegovine izabrala je put pridruživanja Evropskoj uniji zato što je to NAJBOLJA I JEDINA OPCIJA ZA BUDUĆNOST OVE ZEMLJE.

Upravo zbog toga političari u Bosni i Hercegovini moraju da vode računa o općem, širem interesu stanovnika ove države. A takvi pogledi i zalaganja su izvan ličnih i partijskih interesa i treba da su u potpunosti usmjereni ka dobrobiti svih građana Bosne i Hercegovine.

Kada Bosna i Hercegovina bude ostvarila sve neophodne reforme, koje od nje zahtijeva Evropska unija, a MORA, to će donijeti znatna poboljšanja i u socijalnoj i ekonomskoj sferi. Japan u tom smislu u cjelini podržava Bosnu i Hercegovinu u težnji da se što prije pridruži Evropskoj uniji.

Razmijem i kao čovjek i diplomata svu kompleksnost političkog sistema u Bosni i Hercegovini, ali uvjeren sam da prepreke koje stoje na putu za ulazak u Evropsku uniju Bosna i Hercegovina MOŽE i MORA otkloniti samo zahvaljujući pojačanim vlastitim aktivnostima. U tome svim Bosancima i Hercegovcima želim puno sreće i maksimalan uspjeh“.

Očitao lekciju i bh političarima

Veleposlanik Japana u Bosni i Hercegovini, čiji je četvorogodišnji mandat nedavno istekao, svojevremeno je, javno i glasno, očitao „lekciju“ bosanskohercegovačkim političarima na svim nivoima i otvoreno, iznoseći konkretne primjere, kritikovao njihova (pre)komotna ponašanja.

U javnosti se aplaudiralo njegovim zapažanjima i primjedbama upućenim na najodgovornije adrese u Bosni i Hercegovini. Mediji, i printani i elektronski, ocijenili su istup gospodina YAMAZAKIJA istinitim i dobronamjernim, ističući da je bilo „krajnje vrijeme da se bahatim predstavnicima vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini najzad – bez okolišenja – kaže u čemu sve, i previše, griješe“.

Novinari su japanskog veleposlanika pitali da li je, možda, na kraju mandata promijenio mišljenje o bh. političarima, a on je odgovorio ovako:

„Stojim iza svoje ranije izjave u – potpunosti. I dalje, nažalost, političari u Bosni i Hercegovini vode računa samo o svojim uskostranačkim interesima“.

Kakve utiske nosite iz Bosne i Hercegovine, upitali su ga ovih dana predstavnici „sedme sile“ i hoćete li nekada opet doći u Sarajevo?

„Zaista sam svih ovih godina uživao u Sarajevu“, kazao je ambasador YAMAZAKI.,,Posebno bih istaknuo mješavinu kultura Istoka i Zapada, koja se ovdje može osjetiti. Prijatno sam se osjećao i imam namjeru, kao turista, ponovo doći u Bosnu i Hercegovinu“.

Članak napisao i pripremio: Faruk Midžić