Razorno dejstvo korona krize izazvaće dramatični privredni pad u svijetu koji se za ovu i narednu godinu procjenjuje na oko 12 milijardi USD saopštila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva.

“To je jednako vrijednosti većoj od jednogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone”, rekla je Georgieva na online konferenciji pod nazivom Infrastuktura, investicije i centralna Evropa – Inicijativa tri mora (3SI), u organizaciji Atlantskog savjeta.

Ona je navela da, iako Fond sada procjenjuje globalne ekonomske izglede za ovu godinu nešto manje sumornim nego prije par mjeseci zbog boljih rezultata pojedinih naprednih ekonomija nego što se očekivalo, prije svega Kine, rast će i dalje biti znatno na negativnoj teritoriji ove godine, prenosi Tanjug.

“Za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIE), pandemija znači brisanje progresa ostvarenog u posljednje tri godine, kada je region postizao najbolje rezultate u ovoj deceniji u pogledu ekonomskog rasta, jačanja konkurentnosti i unapređenja upravljanja”, rekla je Georgieva.

Region je, prema njenim riječima, u prosjeku bilježio rast od tri odsto u smislu realnih prihoda, što je uticalo na smanjenje jaza između CIE i 15 zapadnih članica EU.

Georgieva je kazala da je prihod po stanovniku u regionu CIE dostigao oko 55 odsto prihoda po stanovniku u 15 zapadnih zemalja EU.

Ona je dodala da i dalje postoji veliki infrastukturni jaz između 12 zemalja uključenih u 3SI i preostalih 15 EU članica u pogledu energetskih proizvodnih kapaciteta, precizirajući da taj jaz iznosi 50 odsto.

Taj jaz je još veći kada se iz grupe 12 članica 3SI isključi Austrija i iznosi 70 odsto za preostalih 11 država CIE u odnosu na 15 zapadnih zemalja EU.

Georgieva je navela da što se tiče internet konektivnosti i broja pretplata na mrežu, uz izuzetak Estonije, region CIE zaostaje u poređenju sa Zapadnom Evropom.

Ona je rekla da razvijenost putne infrastukture u regionu zaostaje u odnosu na 15 zemalja EU, pri čemu je drumska na nivou od 60 odsto zapadnoevropskih država, a željeznička tek na 40 odsto.

“Da bi smanjile sva ova zaostajanja u odnosu na 15 država EU do 2030. godine, članice 3SI bi to koštalo tri do osam odsto BDP-a godišnje”, precizirala je Georgieva.

Cilj skupa, koji je organizovao Atlantski savjet, bio je razmatranje mogućnosti koje taj ekonomski vitalan region nudi za investiranje.

Događaj je organizovan u susret samitu 3SI 19. oktobra u Talinu.

Inicijativu 3SI pokrnulo je 12 država članica EU, koje se nalaze između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora, kako bi ubrzale razvoj prekograničnih energetskih, transportnih i digitalnih mreža.

Inicijativa 3SI usmerena je na obezbjeđenje nedostajućih sredstava od bilion USD za regionalne infrastrukturne projekte i proširenje veza između država članica 3SI, kao i između regiona i ostatka Evrope.

ONASA-MINA