Generalni direktori kompanija iz 83 zemlje pokazuju na početku nove decenije rekordne nivoe pesimizma u pogledu globalne ekonomije, prema rezultatima istraživanja revizorsko-konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC).

Podaci predstavljeni na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu pokazuju da čak 53 odsto od ukupno 1,58 hiljada anketiranih svjetskih direktora predviđa pad stope ekonomskog rasta u ovoj godini, što predstavlja rast u odnosu na 29 odsto u prošloj godini i na samo pet odsto u 2018. godini.

To je najviši nivo pesimizma od 2012. godine, kada je kompanija PwC prvi put postavila to pitanje u svom globalnom istraživanju, prenosi SEEbiz.

Istovremeno, broj generalnih direktora koji predviđa porast stope ekonomskog rasta pao je sa 42 odsto, koliko je iznosio u prošloj godini, na samo 22 odsto u narednoj godini.

Ovo su neki od ključnih rezultata ankete koju je kompanija PwC sprovela među gotovo 1,6 hiljada generalnih direktora iz 83 zemlje svijeta, a koji su predstavljeni na godišnjem skupu Svjetskog ekonomskog foruma.

Pesimizam generalnih direktora je posebno zastupljen u Sjevernoj Americi, Zapadnoj Evropi i na Bliskom Istoku, gdje 63 odsto, 59 odsto, odnosno 57 odsto direktora predviđa niži globalni rast u ovoj godini.

Generalni direktori takođe nemaju pozitivno mišljenje o izgledima njihovih kompanija u godini koja je pred njima, jer je samo 27 odsto vrlo sigurno u rast svojih kompanija u narednih godinu, što je najmanji postotak još od 2009. godine i pad u odnosu na prošlogodišnjih 35 odsto.

ONASA -MINA-BUSINESS