U Bosnu i Hercegovinu još nije počeo pristizati ruski plin preko novoizgrađenog plinovoda Turski tok, već naša zemlja dobija uredne isporuke rutom preko Ukrajine, rekao je direktor BH Gasa Jasmin Salkić.

Podsjetimo da je ruski energetski gigant Gazprom na samu Novu godinu objavio da je otvoren plinovod Turski tok.

Mnogi domaći, ali i međunarodni mediji su posljednjih dana prenijeli da je ruski plin u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu počeo dolaziti kroz Turski tok, ali Salkić to negira.

“Plin i dalje dobijamo preko Beregova (odnosno preko Ukrajine), to je postojeće stanje. Kada je riječ o potencijalnoj promjeni pravca, o tome moraju odlučiti Energoinvest kao nosilac i Vlada Federacije, jer to su strateške promjene koncepta”, kazao je Salkić.

Dodao je da je sada uredno snabdijevanje plinom prema postojećem ugovoru, preko Ukrajine, te da BiH ima zakupljene kapacitete i kroz Mađarsku i Srbiju na tom pravcu.

“Ne znam samo da nije onaj dio RS potpisao za snabdijevanje preko Turskog toka. Federacija, kao i do sada, dobija plin rutom preko Ukrajine, Mađarske i Srbije”, naglasio je naš sagovornik.

U originalnoj izjavi, pak, direktor Gazproma Alexey Miller je rekao da je za BiH i Srbiju sada “dostupna mogućnost” dobijanja plina preko Turskog toka.

“Kod plina uvijek ima geopolitike, jasno je da se tu pokušava zaobići Ukrajina u neko dogledno vrijeme. No, s obzirom na to da je potpisano produženje ugovora za snabdijevanje preko Ukrajine na više godina, ne vidim razloga da se odmah ide na Turski tok ako imamo svoje obaveze po postojećem pravcu, ne samo mi nego i drugi kupci, poput Mađarske ili bilo koga drugog”, kazao je Salkić.

Dodao je da pravac Beregovo ima dovoljne količine za prolaz plina i on nije zatvoren.

“Drugo bi bilo da je zatvoren pa da morate na Turski tok. Ali pravac Beregovo je otvoren i gas ide uredno i za BiH, i za Mađarsku i druge kupce. Mi nemamo nikave zvanične informacije sa srbijanske strane da se nešto mijenja, da se mijenja pravac za BiH”, naglasio je Salkić.

Inače, plan je da 2024. bude operativan plinovod prema Hrvatskoj, čime će BiH prvi put dobiti plin koji nije ruski. Time će se postići energetska nezavisnost.

ONASA