Posljednje mjere Vlade Republike Srpske za reprogramiranje kredita i odlaganje plaćanja poreskih obaveza, nisu dovoljne privredi i neće zaustaviti ekonomsko posustajanje i skoro izvjestan pad javnih prihoda“ – istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

On je kazao da za borbu protiv epidemije koronavirusa u našoj zemlji treba obezbijediti mnogo novca, koji može da dođe ne samo iz kredita, već prije svega iz domaćih privrednih aktivnosti.

„Upravo zbog toga neophodno je hitno obustaviti sve javne nabavke u našoj zemlji, za koje je u ovoj godini planirano nekoliko stotina miliona KM. Naime, evidentno je da će se zbog nedovoljne ekonomske aktivnosti smanjiti budžetski prihodi što će dovesti do gubitka velikog broja radnih mjesta“ – naglasio je Šarović i dodao:

„Nužno je i hitno odustati od kupovine vladinog helikoptera i taj novac kao i novac planiran za javne nabavke usmjeriti u zdravstveni sektor uključujući i povećanje plata zdravstvenim radnicima koji u ovom trenutku biju velike bitke“.

Šarović je upozorio da ako se to ne desi, u opasnosti smo da pukne cijeli zdravstveni sektor, kao što se to već desilo u nekim zemljama, saopćeno je iz SDS-a.

FENA