Naftni gigant Saudijski Aramco započeo je u ponedjeljak prvu prodaju islamskih obveznica denominiranih u dolarima, objavili su državni mediji, jer ovaj energetski gigant želi prikupiti novac za financiranje svojih pozamašnih isplata dividendi u iznosu od 75 milijardi dolara.

Prodaja sukuka, odnosno islamskih obveznica, u skladu sa šerijatom, završit će se 17. juna, objavila je zvanična Saudijska tiskovna agencija, ne precizirajući koliko novca Aramco želi prikupiti.

Kompanija tako prikuplja novac za isplatu godišnje dividende od 75 milijardi dolara, ključnog izvora prihoda saudijske vlade.

Kompanija nudi sukuk s rokom dospjeća od tri, pet i 10 godina, rekli su neimenovani izvori njujorškoj agenciji Bloomberg, oni koji su upućeni u problem.

Prodaja dolazi nakon dvije prethodne ponude običnih obveznica koje nisu bile u skladu s islamskim zakonom – debitne prodaje od 12 milijardi dolara 2019. i ponude od 8 milijardi dolara u novembru prošle godine.

Aramco, najveća svjetska energetska kompanija, obavezala se da će isplatiti dividendu u nastojanju da generiše interesovanje investitora za svoj berzanski debi na saudijskoj berzi u decembru 2019.

Međutim, kompanija je morala da smanji potrošnju, broj zaposlenih i da proda sporednu imovinu pošto su pandemija kovid-19 i prošlogodišnje mjere zatvaranja ekonomija širom svijeta pokosile tražnju za naftom, koja je glavni izvor prihoda ove kraljevine.

Prihodi od nafte kompanije Aramco čine oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda Saudijske Arabije, a nedavni rast cijena sirove nafte mogao bi da podigne taj udio još više, kažu analitičari Blooberg Intelidžensa“.

Planovi kraljevine da smanji zavisnost od Aramca biće na iskušenju zbog velikog fiskalnog deficita, dodali su oni.

Tanjug