Kenzo Takada je preminuo od posljedica COVIDA-19, 4. listopada 2020. u bolnici u Neuilly-sur-Seine”, stoji u kratkom priopćenju od nedjelje, dok se u Parizu odvija Tjedan mode.

Radi se o 81-godišnjem osnivaču poznate modne kuće Kenzo, a tužne vijesti potvrdio je njegov glasnogovornik.

“S neizmjernom tugom brend K-3 izvještava da je izgubio svog proslavljenog direktora. Svjetski poznati dizajner Kenzo Tadaka preminuo je 4. oktobra 2020. zbog komplikacija povezanih s koronavirusom”, navodi se u zvaničnom saopćenju modnog brenda K-3 koji se razvio iz kuće Kenzo.

“Kenzo Takada bio je nevjerojatno kreativan. Genijalno je zamislio novu umjetničku i živopisnu priču koja kombinira Istok i Zapad, njegov rodni Japan i život u Parizu”, riječi su Jonathana Boucheta Manheima, izvršnog direktora Takadine marke K-3.

Mnoge Takadine kolege kažu kako su se uvijek divili njegovog znatiželji i otvorenosti. Kako kažu, u početku je djelovao kao tih i sramežljiv čovjek, ali je u suštini bio veoma duhovit i zabavan.

Inače, Takada je je bio prvi japanski kreator koji se proslavio u Parizu u kojem je izgradio karijeru i postao slavan.

Kenzo je rođen 27. veljače 1939. u Himeji blizu Osake. U Francusku je stigao 1965. brodom u Marseille od kuda odlazi u Pariz koji ga je opčinio i gdje ostaje živjeti.

Prvu kolekciju je prikazao 1970, kada je uzdrmao parisku modnu scenu sa svojom prvom modnom linijom.

On je u rekordnom roku rasprodao svoje komade u svom prvom butiku nazvanom Jungle Jap. Njegov dizajn bio je haotična mješavina jakih boja i neusklađenih grafika, koji su nadahnuti njegovim putovanjima oko svijeta, piše CNN.

Dizajner je izgradio vodeću modnu kuću u Parizu do 1976. godine, a tokom tri naredna desetljeća prikupio je brojna priznanja i nagrade za svoj rad. Prvu liniju za muškarce predstavlja 1983., a svoj prvi parfem Kenzo Kenzo de 1988. godine. Iza Takada je i carstvo parfema koji nose njegovo ime.

U kreacijama je povezivao cvjetne i grafičke motive, a nadahnuće za tekstilne motive pronalazi u folkloru, kaligrafiji i suvremenom slikarstvu.

Japanski kreator nikada nije prestao slaviti modu i umijeće življenja – rekao je njegov glasnogovornik.

ONASA-Hina