Slovenski parlament sinoć je uvjerljivo odbio prijedlog zakona kojim bi trgovine nedjeljom morale biti zatvorene, a koji je u proceduru uložila jedna oporbena stranka.

Protiv zakonskog prijedloga stranke Ljevica (L) glasovalo je 65 zastupnika, a za zakonski prijedlog njih 12. Slovenci su na referendumu prije 12 godina tijesnom većinom glasovali da trgovine nedjeljom i praznikom budu zatvorene, no rezultat zakona kasnije je osporio ustavni sud. Trgovine su za vrijeme dok je trajala epidemija nedjeljom bile zatvorene, a bilo je ideja i od strane vlade da bi se to stanje produžilo.

Premijer Janez Janša izjavio je prije mjesec dana da se s prijedlogom Ljevice (L) o zabrani rada trgovina nedjeljom slaže, ali je zadnjih dana pojasnio da je riječ o načelnom stajalištu, ali da prijedlog oporbe kakav je dan ne može podržati jer zakonom o radu trgovina treba utvrditi i izuzetke kad neke trgovine rade i nedjeljom, pa je zato zakon odbijen.

Sindikat zaposlenih u trgovini tvrdi da se u anketi 95 posto njihovih članova složilo s time da ne rade nedjeljom, zato jer je naknada za rad nedjeljom minimalna, a i zato da bi više vremena mogli posvećivati obiteljima.

No, poslovna udruženja trgovaca tvrde da bi neradna nedjelja trgovini značila gubitak desetine uobičajenih prihoda i da bi bez posla moglo ostati 20 tisuća zaposlenih, što im je neprihvatljivo, te se pozivaju na ustavno pravo slobodne poslovne aktivnosti.

ONASA-Hina